Pólya Lóránt

October 20, 2023

6

perc

A zárlatoktól a fényig: Villanyszerelés munkadíjak Cegléd térségben

Mennyibe kerül egy családi ház vagy egy panellakás elektromos hálózatának kiépítése vagy felújítása? Ismerd meg a villanyszerelés árak fő meghatározó tényezőit.

A zárlatoktól a fényig: Villanyszerelés munkadíjak Cegléd térségben

A villanyszerelés egy összetett és precíz munka, melynek ára számtalan tényezőtől függ. Cegléd térségében – mint mindenhol Magyarországon – egyre nagyobb igény mutatkozik minőségi villanyszerelési szolgáltatások iránt, amelyek nem csak a hagyományos, hanem a modern technológiákat is magukba foglalják. A cikkünkben bemutatjuk, milyen szempontok befolyásolják a villanyszerelés munkadíját, és milyen modern megoldások jelentenek költségnövekedést vagy éppen takarékosságot.

Mi határozza meg a villanyszerelés árak alakulását egy adott lakás esetében?

 • Méret és elrendezés: Egy nagyobb lakás vagy összetettebb elrendezésű ház esetén természetesen több a munka, mint egy kisebb, egyszerű kialakítású otthonnál (például panel lakás villanyszerelése). A méret és a falak anyaga is meghatározhatja a villanyszerelés árát.
 • Az elvégzendő munka mennyisége és jellege: Az egyes munkálatok, mint az aljzat előkészítése, a kapcsolók, dugaljak beszerelése vagy az új berendezések (például riasztó vagy háztartási gépek) bekötése, különböző mennyiségű anyagot és időt igényelnek. A különféle szerelvények, lámpák, konnektorok és kapcsolók száma is befolyásolja a munkadíj alakulását.
 • Modern technológiák: Az energiatakarékos LED világítás, intelligens mozgásérzékelős kapcsolók vagy okos otthon rendszerek beépítése bár költségesebbnek tűnhet kezdetben, hosszú távon energiaköltséget takarít meg a tulajdonosnak. Ezen felül, ezeknek a rendszereknek a telepítése is többletköltséggel járhat, mivel specializált ismereteket igényelnek a villanyszerelőtől.
 • Az anyagok minősége: A prémium kategóriás anyagok, mint a drágább márkájú kapcsolók, dugaljak vagy vezetékek, növelhetik a költségeket, de hosszabb élettartamot és megbízhatóságot is biztosítanak.

A fenti szempontok mellett számos egyéb tényező is befolyásolja a villanyszerelés munkadíját, mint például a villanyszerelő tapasztalata, a munkavégzés sürgőssége vagy a helyszín elérhetősége. Mindig érdemes részletes árajánlatot kérni, és a munka megkezdése előtt tisztázni a költségeket.

Modern villanyszerelési technológiák és azok hatása a munkadíjra

LED világítás beszerelése Cegléden

Általános nézet, hogy a hagyományos villanyszerelési technikák olcsóbbak. Vizsgáljuk meg ezt a kérdést közelebbről! Miért is lenne olcsóbb csak azért, mert elavult? Igen, a korral való haladásnak és az innovációnak általában van egy felára, de ezt inkább egy befektetésként érdemes felfogni, mintsem luxusként. Az utóbbi években megjelent modern technológiák nem csak kényelmet és hatékonyságot hoznak, hanem hosszú távon még megtakarítást is eredményezhetnek. De vajon hogyan befolyásolják ezek a technológiák a kezdeti munkadíjat?

Lézzük példaként a LED világítást, mivel ezt már széles körben ismerik Magyarországon is. A LED technológia energiahatékony és hosszabb élettartamú, mint a hagyományos izzók. A telepítése lehet, hogy drágább, de a hosszú távú energiamegtakarítás és az izzók cseréjének ritkább szükségessége kompenzálja a kezdeti többletköltséget.

Mi a helyzet a mozgásérzékelős kapcsolókkal? Ezek az intelligens kapcsolók csak akkor kapcsolnak be, amikor mozgást érzékelnek egy adott helyiségben. Bár a telepítési költségük magasabb, hosszú távon az energiamegtakarítás jelentős lehet.

Végül, biztosan hallottál már az okos otthonokról vagy intelligens ház témáról. Ha például a nyaralódban szeretnéd beállítani a fűtést hogy mire odaérsz kellemes hőmérséklet fogadjon, stb. A teljes otthon automatizálása, mint például a fűtés, világítás vagy a redőnyök irányítása okostelefonnal, többletköltséget jelenthet a telepítés során. Viszont a kényelem és a testreszabható beállítások lehetősége miatt sokan választják ezt a megoldást.

Tehát míg a modern technológiák bevezetése növeli a kezdeti munkadíjat, a hosszú távú megtakarítások és a kényelmi szempontok miatt gyakran megéri befektetni ezekbe az innovációkba.

Jellemző munkadíjak és ársávok

Villanyszerelő kapcsoló szekrénynél

A villanyszerelési munkák ára sok tényezőtől függ. A költségek nagymértékben eltérhetnek attól függően, hogy mekkora a lakás, milyen anyagokat és technológiákat használunk, vagy éppen milyen munkálatokra van szükség. Fontos tudnod, hogy az alábbiakban felsorolt árak csak tájékoztató jellegűek, és egy konkrét ajánlatot csak a helyszíni felmérés után lehet adni. A te terveid és igényeid alapján kollégánk pontosan meg tudja határozni, hogy mennyibe kerül a hálózat kiépítése vagy az átalakítás.

Lakásfelújítás villamos hálózat kialakítása

Az árak itt négyzetméterenként változnak. Egy alapvető lakás felújítás villanyszerelési munkák díja általában a 150.000-450.000 forint közötti sávban mozog. A szerelés ára függ attól, hogy hány szobát érint az elektromos rendszer felújítása és mennyire komplex a munka.

Egy panellakás esetében a villanyszerelés általában a 100.000-350.000 forint közötti sávban mozog, függően attól, hogy milyen mértékű felújításra vagy korszerűsítésre van szükség.

Új építésű családi ház villanyszerelése

Ha új házat építesz, a villanyszerelés ára 400.000-1.200.000 forint között változhat, a ház méretétől, a használt anyagok minőségétől és a kívánt extra funkcióktól függően.

Új elektromos készülékek bekötése - villanyszerelés árak 2023

 • Sütő bekötése: A sütők bekötése általában a 15.000-30.000 forint közötti sávban mozog, attól függően, hogy milyen típusú a sütő és mennyire komplex a bekötése.
 • Klíma bekötése: Egy klímaberendezés bekötése több szakértelmet és munkaórát igényel, így az ára is magasabb, általában 40.000-80.000 forint között változhat.
 • Villanybojler bekötése: Egy standard villanybojler bekötésének díja 20.000-40.000 forint között mozoghat, de ez az összeg nőhet, ha további vezetékek vagy alkatrészek beépítése szükséges.

Hogyan kalkulálja a villanyszerelő az árat?

A beszerelendő dugaljak száma meghatározza a villanyszerelés munkadíjak alakulását

Amikor arról beszélünk, hogyan határozzák meg a villanyszerelők az áraikat, egyértelmű, hogy számos összetevő játszik szerepet ebben. Egy projekt árajánlata sokkal több, mint csak az óradíj és az anyagköltség összege. Minden egyes projekt egyedi, és a költségek a különféle tényezőkön alapulnak.

Munka mennyiség - négyzetméter, vezetékek hossza, dugaljak és kapcsolók száma

Az első és talán legfontosabb tényező a munka mennyisége. A nagyobb projektek, mint egy teljes ház villanyszerelése, természetesen több munkaórával járnak, és emiatt drágábbak lesznek. Ugyanakkor a kisebb javítási vagy karbantartási munkák általában rövidebb idő alatt elvégezhetők, és kevesebb költséggel járnak.

Anyag minőség

A felhasznált anyagok minősége és mennyisége szintén jelentős szerepet játszik. Ha a legmodernebb, energiatakarékos technológiákat szeretnéd használni, mint például LED-es világítás vagy intelligens otthoni rendszerek, az árak magasabbak lehetnek az anyagok magasabb költségei miatt. Azonban ne feledd, hogy ezek az eszközök hosszú távon megtérülhetnek az energiamegtakarítások révén.

Itt egy rövid összefoglaló a leggyakoribb árképzési módszerekről és az árat befolyásoló tényezőkről:

 1. Alapszerelési díj: Ez egy fix díj, amely általában a munka alapjait fedezi, mint például a kiállások előkészítése, az alapvető anyagok beszerzése és a munka megkezdése. Gondolj erre úgy, mint egy "alapdíjra", amelyre további költségek rakódnak, attól függően, hogy milyen további munkálatokra van szükség.
 2. Darabáras árazás: Ebben az esetben minden egyes munkaelemhez, például egy szerelvény, kapcsoló vagy konnektorok felszereléséhez, egy fix díjat rendelnek. Így könnyedén kalkulálhatod, hogy mennyibe fog kerülni például tíz új konnektor beszerelése.
 3. Négyzetméter alapú árazás: Főleg nagyobb, teljeskörű projektek esetén használatos, ahol az árat a munkaterület négyzetméterei alapján határozzák meg. Például egy ház komplett villanyszerelési munkálatainak ára alapulhat a lakás teljes területén.

Az árat befolyásoló egyéb tényezők:

 • Vezetékek hozzáférhetősége: Ha a vezetékek nehezen hozzáférhetők vagy régiek és cserére szorulnak, az növelheti a költségeket.
 • Kiállások száma: Minél több kiállásra van szükség, annál több munkaóra szükséges a projekt befejezéséhez, ami szintén befolyásolja a villanyszerelés munkadíjak alakulását.
 • Nagy teljesítményű háztartási gépek száma: Ha sok nagy teljesítményű gépet, például mosogatógépet vagy klímát szeretnél telepíteni, ezek különleges vezetékezést igényelnek, ami többletköltséget jelent. Gondoljunk csak bele, hogy az elektromos hálózat milyen nagy mértékű átalakítását igényli például egy napelem rendszer hálózatra kapcsolása. Megfelelő tervezés nélkül ez elképzelhetetlen.
 • Lakás mérete és a vezetékek állapota: Egy nagyobb lakás több anyagot és munkaórát igényel, különösen, ha a meglévő vezetékek cseréje is időszerű.

A helyszíni felmérés során a villanyszerelő felméri a munka mennyiségét és bonyolultságát, és ennek alapján készít egy árajánlatot. Ez az árajánlat tartalmazza a munkaórák számát, az anyagköltségeket, a kiszállási díjat és egyéb költségeket, mint például a dokumentáció elkészítése.

Végül, de nem utolsósorban, az árakat befolyásolhatja a villanyszerelő tapasztalata, szakértelme és hírneve is. Egy tapasztalt villanyszerelő, aki már évek óta a szakmában dolgozik és számos sikeres projektet hozott már létre, valószínűleg magasabb díjat kérhet a szolgáltatásaiért. Ebben az összetett rendszerben bár az ár fontos tényező, ne feledkezz meg a minőségről és a megbízhatóságról sem!

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.