Pólya Lóránt

September 12, 2023

7

perc

Érdekelnek a panellakás villanyszerelés árak 2023-ban? Tudd meg, mennyibe kerül!

Tudd meg hogyan alakulnak a panellakás villanyszerelés árak 2023-ban, és mik a legfőbb tényezők, amelyektől a villanyszerelés ára függ.

Érdekelnek a panellakás villanyszerelés árak 2023-ban? Tudd meg, mennyibe kerül!

A panellakások villanyszerelése során sokszor felmerülő kérdés, hogy mennyibe is kerülhet az egész projekt. A költségek számos tényezőtől függenek, ezért alaposan érdemes megismerni ezeket a befolyásoló faktorokat. Alább részletesen körbejárjuk a témát, hogy pontosabb képet alkothass a költségekről és a mögöttes okokról.

Mit tartalmaznak a panellakás villanyszerelés árak?

Panel villanyszerelés alapszerelésének díja

Az alapszerelés a villanyszerelés fundamentuma. Minden további villanyszerelő munka erre épül, így kiemelt jelentősége van. Hogy mit is takar? Több napos munkafolyamat, melynek során eltávolítjuk a régi vezetékeket és bevezetjük az újakat.

Az alapanyagok kiválasztása döntő jelentőségű. A vezetékek, csatornák és alapvető elektromos szerelvények minősége jelentősen befolyásolja az összköltséget. Az innovatív, energiatakarékos anyagok például drágábbak, viszont hosszabb távon megtérülhetnek. Itt fontos megemlíteni, hogy az előzetes árak tájékoztató jellegűek, és a fizetendő összeg függ a ténylegesen felhasznált anyagmennyiségtől (például konnektorok és kapcsolók száma, hány méter vezetéket használtunk fel pontosan, stb.)

Alapszerelés anyagköltsége panellakás esetében

Villanyszerelés tervezése

Mit tartalmaz az alapszerelés?

  • vezetékcsatornákat és szükség esetén védő csöveket a megfelelő méretben
  • erősáramú kábeleket
  • vezetékeket.

Bizonyos esetekben gyengeáramú hálózat kiépítésére is felmerül az igény az ügyfeleink részéről. Ilyenkor a gyengeáramhoz (gondoljunk csak az internet, TV, telefon eszközökre) kapcsolódó kábelek is lefektetésre kerülnek, azaz a villanyszerelés ára KOAX és UTP Cat5e vagy Cat6e kábeleket is magában foglal.

Panel lakás alapszerelés munkadíja

Kábelezést végző villanyszerelő panellakásban


Az alapszerelés nem egyszerű feladat. A munka minősége alapvetően befolyásolja a rendszer hosszútávú megbízhatóságát. Fontos, hogy megbízható szakértőt válasszunk, mivel az elektromos hálózat biztonságos kialakítása alapvető jelentőségű a családi ház vagy panel lakás lakóinak testi épsége érdekében.

A munkadíj tartalmazza például a tervezést, a villanyszereléssel együtt járó kőműves munkákat (például bontás, vakolás), a kábelezést, stb. Azaz a teljes körű munkafolyamatot ami egy panellakás vezetékcseréje megkíván.

Az előzetes árajánlat sok esetben szerepelteti a munkadíj összegét, ezek a számok azonban általában tájékoztató jellegűek, és függnek a ténylegesen elvégzett munkától. Gondolj csak bele: a villanyszerelő szakembernek sincs röntgen szeme, amivel átlátna a falon és pontosan fel tudná mérni, hogy mennyire elavult a panellakás komplett elektromos hálózata.

Építőanyagok

Az elektromos rendszer felújítása után természetesen nem láthatók a vezetékek, igaz? Ez úgy lehetséges, hogy a szerelési munkálatok során beépítjük őket a falba, tehát például stukatúr gipszet használunk fel, vagy éppen szerelvény dobozt. Ez esztétikai szempontból és a villamos hálózat biztonsága szempontjából egyaránt fontos.

Biztonsági eszközök

A biztonsági eszközök, amelyek elengedhetetlenek számunkra, az anyagköltség részét képezik. A hatékony áramelosztás és a túláram elleni védelem érdekében szükséges kismegszakítókat használunk, míg a hibaáram-védelemhez az erre a célra kialakított „Fi-relé”-t (amit hivatalosan ÁVK-nak, azaz áramvédő-kapcsolónak nevezünk) alkalmazzuk. Ezen eszközöket egy modern lakáselosztóban tároljuk. Többnyire a Schneider Electric Resi9 sorozatát használjuk, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a Legrand vagy az Eaton hasonló termékei válnak elsődlegessé.

Szerelvényezés: Miért fontos?

A szerelvények beszerelése során a kiválasztott eszközök és a beszerelés módja egyaránt fontos szerepet játszik.

Szerelvények minősége: Kiválasztáskor figyelembe kell venni az eszközök élettartamát, funkcionalitását és a design-t. A modern technológia lehetővé teszi, hogy az eszközök egyre kompaktabbak és energiatakarékosabbak legyenek.

A beszerelés kihívásai: A modern eszközök bekötése különleges készségeket és tudást igényelhet, például az intelligens otthon rendszerek esetében.

Mit nem tartalmaznak a panellakás villanyszerelési árak?

 Két villanyszerelő dolgozik egy panellakás kapcsoló szekrényénél

Szerelvények és lámpák

Az ajánlat nem tartalmazza a szerelvények és lámpák költségét vagy beszerzését.

Miután a munka befejeződött, listázunk minden szükséges konnektort és kapcsolót. Sokféle típus és stílus közül választhatnak ügyfeleink, azonban szívesen ajánlunk megbízható márkákat és segítünk a beszerzésben is

Teljesítménybővítés

A panel lakás villanyszerelési költségek nem fedezik a potenciális teljesítménybővítés díjat. Ha azonban erre is szükséged van, jelezd munkatársunk felé, és egyedi árajánlatba foglaljuk ezt is. A szükséges teljesítménybővítést a felmérés vagy az elektromos eszközök számának ismeretében tudjuk meghatározni, és a további lépéseket egyeztetjük.

Milyen tényezők befolyásolják a panel villanyszerelésének költségét?

A villanyszerelés költségeit sok minden befolyásolja, nem csak az anyagok és a munka ára.

  • A lakás kora: A régi lakások gyakran rejtett meglepetéseket tartogatnak, mint például elöregedett kábelek vagy nem megfelelő elosztás.
  • Teljesítmény bővítés: Az új eszközök beüzemelése gyakran nagyobb teljesítményigényt jelent. Ezt a növekedést a rendszernek képesnek kell lennie kiszolgálni, ami további munkálatokat igényelhet.
  • Lakás mérete: A lakás mérete közvetlenül befolyásolja a villanyszerelési költségeket. Egy nagyobb lakás esetén a vezetékek hossza, az eszközök száma és a szükséges munkaórák száma is növekszik.
  • Villanyszerelési anyagok költsége: Az anyagok választásakor mindig mérlegelni kell az ár és a minőség közötti egyensúlyt. A prémium minőségű anyagok hosszabb élettartamot és jobb teljesítményt garantálnak, de áruk is magasabb.

Összefoglalás

A panellakások villanyszerelési költségei számos tényezőtől függnek, beleértve az anyagok minőségét, a lakás méretét és korát, valamint a teljesítménybővítés szükségességét. Az alapszerelési munka kritikus fontosságú, és a munka minősége meghatározza a hosszútávú megbízhatóságot. A kiválasztott anyagok és eszközök minősége, valamint a modern technológiák bevezetése befolyásolják az összköltséget. A villanyszerelés árak nem tartalmazzák a szerelvények és lámpák költségét vagy beszerzését. Megbízható szakértőink szívesen állnak rendelkezésedre, ha bármilyen további kérdésed van, vagy szeretnél egy ingyenes, egyedi árajánlatot.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen gyakran javasolt a panellakások villanyszerelésének felülvizsgálata vagy cseréje?

A panellakások villanyszerelésének felülvizsgálatát javasolt legalább 10 évente elvégezni, hogy biztonságban maradjon az elektromos rendszer. Ha a rendszer elöregedett, elavult vagy nem felel meg a jelenlegi szabványoknak, akkor cserét javasolunk.

Mennyibe kerül a villanyvezeték cseréje? Milyen előfeltételei vannak a villanyvezeték áthúzásának?

A villanyvezeték cseréjének költsége több tényezőtől függ, mint például az anyagminőség, a munkaórák száma, és a lakás állapota. A villanyvezeték áthúzásának előfeltétele, hogy a meglévő hálózat korszerűsítésre szoruljon, illetve hogy a falak és a szerelvények állapota lehetővé tegye a munkálatokat.

Milyen villanyszerelés árakkal számolhatok, ha családi házról van szó?

Ezt a témát részletesen egy következő cikkünkben tárgyaljuk majd. Általánosságban azonban elmondható, hogy a családi házaknál a villanyszerelés ára a ház méretétől, az anyagminőségtől és a munka bonyolultságától függ. Egy nagyobb házban több vezetékre, eszközre és munkaórára lehet szükség, ami növeli a költségeket. Kérd ingyenes árajánlatunkat bizalommal!

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.