Pólya Lóránt

August 23, 2023

5

perc

Villanyszerelés házilag: Áramkörök, kapcsolók, otthoni villamos vezeték szerelés villanyszerelő szakember segítsége nélkül

Az otthoni elektromos rendszerek kulcsszerepet játszanak a mindennapi életünkben, az élelmiszer hűtésétől az otthoni szórakoztató berendezésekig. Nézzük mit tehetünk és hogyan, amennyiben magunk szeretnénk elvégezni a kisebb villanyszerelési munkát.

Villanyszerelés házilag: Áramkörök, kapcsolók, otthoni villamos vezeték szerelés villanyszerelő szakember segítsége nélkül

Berendezéseink és azok alapvető villamossági ismerete segít jobban megérteni a rendszer működését, valamint az esetleges problémák felismerését. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a fent említett elektromos komponenseket, elmagyarázzuk a működésüket, és, hogy hogyan érdemes karbantartani őket. Fontos, hogy véleményünk szerint minden elektromos rendszer karbantartását, cseréjét érdemes szakemberre bízni az esetleges balesetek elkerülése érdekében.

Mit érdemes tudni a villanyszerelés során?

Az elektromos kábelek és vezetékek típusai

Az otthoni elektromos rendszerekben többféle kábel és vezeték található. Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a megfelelő kábel vagy vezeték kiválasztása, ellenőrzése elengedhetetlen a rendszer biztonságos és hatékony működése szempontjából.

A vezetékek színkódolása és jelentősége

Általánosságban elmondható, hogy a fekete vagy barna színű vezetékek az élővezetékek, amelyek közvetlenül viszik az áramot az eszközökhöz. A kék vagy semleges színű vezetékek általában a "visszatérő" áramot szállítják az eszközökből a tápellátás felé. A zöld-sárga csíkos vezetékek a földelést jelentik, amelyek egy közvetlen útvonalat biztosítanak a föld felé a biztonsági áramkörökben, és védelmet nyújtanak az elektromos túlterhelés esetén. Fontos leszögezni azonban, hogy a színkódolás régiónként eltérő lehet, éppen ezért mindig inkább duplán nézzünk utána és bizonyosodjunk meg, mielőtt  bármiféle munkához hozzálátnánk.

different types of cables on the wall

A kábelek és vezetékek helyes használata és karbantartása

Összességében elmondhatjuk, hogy mint minden elektromos rendszernél, itt is ajánlott a rendszeres, szakszerű karbantartás. A kábelek és vezetékek megfelelő használata és karbantartása segít meghosszabbítani az élettartamukat és csökkenti az elektromos problémák kockázatát. Gondolunk itt a megfelelő telepítésre, a rendszeres ellenőrzésre és szükség esetén a rendszerek, vezetékek cseréjére is.

Villanyszerelés házilag: kapcsolók és aljzatok

Az elektromos kapcsolók típusai és funkciói

two switches and one socket

Az elektromos kapcsolók kulcsfontosságúak az elektromos áram szabályozásában. Íme néhány alapvető típus és funkció:

 • Egypólusú kapcsolók: Ezek a leggyakoribb típusú kapcsolók, amelyekkel otthonunkban találkozhatunk. Az egypólusú kapcsoló egyetlen áramkört szabályoz, általában egyetlen fényforrást. A "LE" és "FEL" pozíciók közötti váltást egyetlen kapcsolóval lehet irányítani.
 • Kétpólusú kapcsolók: Ezek a kapcsolók két egymástól független áramkört szabályoznak, vagy egyetlen áramkört, de két különböző helyről. Például, lehetővé teszik, hogy a lépcsőházi világítást felül és alul is ki lehessen kapcsolni.
 • Dimmer kapcsolók: A dimmer kapcsolók lehetővé teszik a fényerő szabályozását. Ezek a kapcsolók ideálisak nappalikba, hálószobákba és étkezőkbe, ahol a hangulatvilágítás indokolt lehet. Okos otthonokban például sokszor találkozunk ezzel a típussal.
 • Négyutas kapcsolók: Ez egy speciális kapcsoló, amelyet leggyakrabban akkor használunk, amikor több, mint két kapcsolóhely szükséges ugyanazon áramkör szabályozásához. Például egy hosszú folyosó esetében, amikor a világítást több pontról is fel-le kapcsolhatjuk.

Kapcsolócsere: Hogyan végezzük biztonságosan?

 1. Az áram kikapcsolása: Fontos, hogy minden esetben kapcsoljuk ki az áramot a kapcsolóban, mielőtt elkezdenénk a cserét.
 2. Régi kapcsoló eltávolítása: Lazítsuk meg a csavarokat, és húzzuk ki a kapcsolót a falból.
 3. Új kapcsoló csatlakoztatása: Csatlakoztassuk a vezetékeket az új kapcsolóhoz a megfelelő csatlakozópontokon, majd csavarjuk vissza a kapcsolót a helyére.

Az elektromos aljzatok típusai és használata

Az elektromos aljzatokon keresztül csatlakoztatjuk a különböző eszközeinket az áramhálózathoz. Léteznek különböző típusú aljzatok, amelyek egy adott ország szabványaitól és a csatlakoztatott eszközök áramigényétől függően változnak. Nézzünk meg néhány alapvető típust:

 • Egypólusú aljzatok: Az egypólusú aljzatok a leggyakoribb típusú aljzatok, amelyekkel otthon találkozhatunk. Ezek általában háztartási kisgépek, hajszárítók, lámpák, televíziók csatlakoztatására szolgálnak.
 • Dupla aljzatok: A dupla aljzatok két egymástól független eszköz csatlakoztatását teszik lehetővé ugyanabba az áramkörbe. Ezeket gyakran használják olyan helyeken, ahol több eszközt kell egyszerre működtetni, például a konyhában vagy a nappaliban.
 • Földelt aljzatok: Ezek az aljzatok extra védelmet biztosítanak az elektromos sokk ellen, mivel földelővezetéket is tartalmaznak. Ideálisak nagyobb áramigényű eszközök, mosógépek, hűtőszekrények vagy számítógépek csatlakoztatásához.
 • USB-aljzatok: Manapság egyre gyakoribbá válnak a beépített USB-porttal rendelkező aljzatok, amelyek közvetlenül teszik lehetővé az USB-eszközök, mobiltelefonok, táblagépek töltését.

Aljzatcsere: Hogyan végezzük biztonságosan?

 1. Az áram kikapcsolása: Mindenek előtt kapcsoljuk ki az áramot a meghibásodott aljzatban.
 2. Régi aljzat eltávolítása: Lazítsuk meg a csavarokat, és óvatosan húzzuk ki az aljzatot a falból.
 3. Új aljzat csatlakoztatása: Csatlakoztassuk a drótokat az új aljzathoz a megfelelő csatlakozópontokon, majd csavarjuk vissza az aljzatot a helyére.
socket installation

Biztosítékok: Védelem az áramtúlterhelés ellen

Mi a biztosíték és hogyan működik

A biztosíték egy kritikus biztonsági eszköz, amely megakadályozza az áramtúlterhelést és az esetleges tűzeseteket. Működési elvük, hogy bizonyos áramerősség felett megszakítják az áramkört, ezzel megakadályozva a túlmelegedést és a tűzveszélyt.

Set of 9 fuses

A különböző típusú biztosítékok és használatuk

A biztosítékok fontos elemei az otthoni elektromos rendszereknek, mivel védelmet nyújtanak a túlmelegedés ellen, ami tűzveszélyt vagy sérülést okozhat. Nézzünk meg néhány alapvető típust és azok használatát:

 • Olvadóbiztosítékok: Az olvadóbiztosítékok között egy vékony fémhuzal található, amely megszakad, ha a rajta átmenő áram meghaladja a biztosíték kapacitását. Ezek a biztosítékok olcsók és egyszer használatosak, vagyis cserélni kell őket, ha "kiégtek".
 • Kismegszakítók: A kismegszakítók újra használható biztosítékok, amelyek automatikusan "kioldanak" túláram esetén. Ezeket gyakran használják modern otthoni elektromos rendszerekben, mivel könnyen "újraaktiválhatók" a kioldás után.
 • GFI (Ground Fault Interrupter) biztosítékok: A GFI biztosítékok különleges típusú biztosítékok, amelyek észlelik a "földhibát", vagyis amikor az áram "szivárog" a földelés felé. Ezeket a biztosítékokat gyakran használják nedves helyeken, a fürdőszobákban vagy a konyhákban, ahol nagyobb a rövidzárlat veszélye.
 • AFI (Arc Fault Interrupter) biztosítékok: Az AFI biztosítékok olyan különleges biztosítékok, amelyek észlelik az "ívhibát", vagyis amikor az elektromos áram ívet hoz létre, és tűzveszélyt okozhat. Ezeket gyakran használják olyan helyeken, ahol hosszabb vezetékek vannak, például a hálószobákban vagy a nappaliban.

Biztosítékcsere: Hogyan végezzük biztonságosan?

 1. Az áram kikapcsolása:
  Első lépésként mindig győződjünk meg róla, hogy az áram ki van kapcsolva az egész házban, vagy legalábbis azon a részén, ahol a biztosítékot cserélni kell. Inkább menjünk biztosra, és zárjuk el mindenhol!
 2. A meghibásodott biztosíték azonosítása:
  Nézzük meg a biztosítéktáblát, és azonosítsuk, melyik biztosíték égett ki. Ha olvadóbiztosítékról van szó, akkor a fémhuzal általában elolvad vagy szétrobban. Ha kismegszakítóról van szó, az általában a "ki" állapotba kerül.
 3. Biztosítékcsere:
  Csavarjuk ki óvatosan az elolvadt biztosítékot, és csavarjuk be az újat ugyanabba a foglalatba. Ha kismegszakítóról van szó, akkor egyszerűen állítsuk vissza a kapcsolót a "be" állapotba.

Villanyszerelési tippek összegzése

Az otthoni elektromos rendszerek alapjainak ismerete nélkülözhetetlen bárki számára, aki otthoni javításokat vagy karbantartást tervez végezni otthonában. Azonban hangsúlyozni kell, hogy bár ezek az információk hasznosak lehetnek a mindennapi problémák megértésében és az egyszerűbb javítások elvégzésében, komplex elektromos munkákat minden esetben szakképzett villanyszerelővel érdemes végeztetni.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.