Pólya Lóránt

April 12, 2023

6

perc

Top klímaszerelés Kecskemét: 3 tipp az energiahatékony hűvösség érdekében

Tudd meg, hogyan üzemeltethetők energiahatékonyan a klíma berendezések. A klímaszerelés és karbantartás Kecskemét környékén elérhető legkiválóbb szakemberei tollából.

Top klímaszerelés Kecskemét: 3 tipp az energiahatékony hűvösség érdekében

Az energiahatékony klímaberendezések kiválasztása és üzemeltetése nemcsak pénztárcakímélő, hanem a környezet védelme szempontjából is fontos. Ebben a cikkben 3 tippet osztunk meg a klímaszerelés legkiválóbb kecskeméti szakembereitől, amelyek segítségével energiahatékonyan üzemeltethetjük klímánkat: válassz magasabb energiahatékonysági osztályú klímát, találd meg a legjobb pozíciót a légkondicionáló egységnek, és ne feledkezz meg a rendszeres és szakszerű klíma karbantartás fontosságáról sem. Olvass tovább a hasznos részletekért.

1. Válassz magasabb energiahatékonysági osztályú klímát

Klímaberendezés kiválasztása

A klímaberendezés kiválasztásakor figyelembe kell venni több tényezőt, mint például a helyiség méretét, az energiahatékonyságot és a berendezés típusát. A megfelelő teljesítmény meghatározása fontos, hiszen egy túl nagy klíma felesleges energiafogyasztást, míg egy túl kicsi klíma nem megfelelő hűtést eredményezhet.

Az energiahatékonysági osztályok (A+++ -tól D-ig) bemutatása segít megtalálni a legjobb ár-érték arányt. Egy A+++ osztályú klíma akár 50%-kal kevesebb energiát fogyaszthat, mint egy D osztályú klíma (mivel minden egyes + jel 10% energia megtakarítást jelent a sima A jelzéshez képest, illetve az A és D közötti különbség is hozzáadódik ehhez). Az inverteres klímák energiahatékonyságuk miatt előnyösek lehetnek a hagyományos on/off klímákkal szemben.

Klímaberendezés ára

A klímaberendezés ára függ a berendezés típusától, teljesítményétől és energiahatékonysági osztályától. Az árak jelentősen eltérhetnek az egyes készülékek között, ezért érdemes több lehetőséget is megvizsgálni. Az energiahatékonysági osztályok hatása az árra jelentős lehet, de hosszú távon megtérülhet az alacsonyabb energiafogyasztás révén. Böngéssz katalógusunkban, ha bővebb információt szeretnél modern és energiahatékony modelljeinkről.

A Manólklíma által forgalmazott márkák Kecskemét térségben

  • Böngéssz az AUX klímák széles választékában:

Az AUX klíma készülékek egyre népszerűbbek Magyarországon, köszönhetően a jó ár-érték aránynak, a minőségnek és a megbízhatóságnak. A Manóklíma széles választékot kínál Kecskeméten, beleértve a különböző sorozatokat, mint például az AUX Delta 2, Gamma 2, Kappa és Omega modellek. Ezek a berendezések magas minőségű alkatrészekből készülnek, innovatív funkciókkal rendelkeznek, és kiváló energiahatékonyságot biztosítanak. Az AUX klímák közül választva mindenki megtalálhatja az otthonához leginkább megfelelő berendezést.

  • Az innovatív RCOOL klíma portfólió

Az RCOOL klímák különleges tulajdonságai révén kiemelkednek a piacon elérhető klímaberendezések közül. A modern design, az inverteres technológia és a számos intelligens funkció biztosítja a magas színvonalú teljesítményt és kényelmet. Az RCOOL klímák környezetbarát működésével és az energiahatékony fogyasztással nem csak pénzt takaríthatsz meg, hanem hozzájárulhatsz a környezet védelméhez is. Az RCOOL gyártó kiváló minőségű anyagokat használ és odafigyel a részletekre, így a klímák tartósak és megbízhatóak. Tudj meg többet az RCOOL Solo 2 és RCOOL Econic 3 modellekről az erről szóló cikkünkben. Végül, de nem utolsó sorban, az RCOOL elkötelezett a fogyasztói elégedettség növelése iránt, így a márka magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek.

2. Találd meg a legjobb pozíciót a beltéri légkondicionáló egységnek

Ágy fölé felszerelt klíma berendezés

A klímaberendezés elhelyezése nagyban befolyásolhatja a hatékonyságot, az üzemeltetési költségeket és a komfortérzetet. Ha figyelembe vesszük, hogy a légkondicionáló egység használata a nyári hónapokban akár a villanyszámla 27%-át is kiteheti, rádöbbenünk, hogy érdemes a légkondicionáló készüléket a lehető legjobban elhelyezni.

Egyes helyek sokkal jobbak a légkondi számára, mint mások. Az optimális hely kiválasztása a következő okok miatt kulcsfontosságú:

  • Hatékonyság: Az első és legnyilvánvalóbb az, hogy javítja a készülék hatékonyságát, és ez végső soron pénzt takarít meg. Ha a beltéri egységet megfelelően helyezed el, akkor annak nem kell olyan keményen dolgoznia a helyiség lehűtéséhez. A kevesebb munka kevesebb felhasznált energiát jelent.
  • Kényelem: A klíma készülékeket arra használjuk, hogy a beltéri hőmérsékletet komfortosabbá tegyük, így ha a légkondicionáló egységet a szoba azon részére helyezzük el, ahol a legtöbbet tartózkodunk, de úgy, hogy azért ne legyen zavaró sem a direktben kiáramló hideg levegő, akkor a helyiség hőmérséklete hamarabb lesz komfortos.
  • Légáramlás: További szempont, hogy a tér természetes légáramlása a légkondicionálóval együtt működjön, és ne ellene. Ha például a klíma berendezés egy gyakran használt ajtóval szemben van, akkor minden alkalommal, amikor az ajtó kinyílik, kétszer olyan keményen kell dolgoznia. Célszerű, hogy ne kerüljön bútor mögé, és semmi ne kerüljön közvetlenül elé. Ráadásul, ha elzárjuk a légcserét, gyorsabban kiéghet a készülék.
  • Árnyék: Hozz ki többet a készülékedből azzal, hogy nem napos ablak közelében helyezed el. Mivel egy árnyékban lévő klímaberendezés 30%-kal kevesebb áramot használhat egy helyiség lehűtéséhez, mint egy olyan egység, amely közvetlen napfényben van elhelyezve.
  • Áramforrás: győződj meg róla, hogy van a közelben konnektor. Ha lehetséges, oldd meg, hogy közvetlenül legyen bedugva a klíma készülék, kerüld a hosszabbító vezetékek futtatását.
  • A szoba közepén: mobil klíma berendezések esetében légtechnikai szempontból a legmegfelelőbb a készülék szoba közepén való elhelyezése.

3. Ne feledkezz meg a rendszeres és szakszerű klíma karbantartás fontosságáról

Klímaszerelő szétszerelt beltéri egységet javít

Miért lényeges a klíma karbantartása?

A klíma karbantartás elengedhetetlen, mivel segít megelőzni a gombák és baktériumok elszaporodását, valamint sok esetben a garancia meghosszabbítását is lehetővé teszi. Legalább évente egyszer, a szezon előtt érdemes karbantartást végezni, amely során a műszaki állapot felmérése is megtörténik, így a problémákat idejében kezelhetjük. Ügyeljünk arra, hogy csak megfelelő képesítéssel rendelkező szerelőt bízzunk meg a karbantartással, hiszen a nem megfelelő karbantartás veszélyeket és garanciavesztést rejthet magában.

A klímaszerelés költségei

A klímaszerelés árát több tényező határozza meg, például a klímaberendezés típusa, a szerelés helyszíne és a munka bonyolultsága. Bizonyos magasságok esetén például ipari alpinisták bevonásával lehetséges csak a kültéri egységhez hozzáférni, ami plusz költséget jelent. A Manóklíma szívesen áll a rendelkezésedre egy ingyenes felmérés és árajánlat kapcsán. Ha minket választasz, biztos lehetsz benne, hogy szakértőink megfelelő minőségű munkát végeznek rövid határidővel.

Üzemeltetési költségek

Az energiafogyasztás és annak hatása a költségekre nagyban függ a klímaberendezés típusától és energiahatékonysági osztályától. Az inverteres klímák energiafogyasztása alacsonyabb, ami hosszú távon jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. A klíma karbantartásának költségei is fontosak, hiszen rendszeres tisztítás és szervizelés szükséges a berendezés optimális működéséhez és élettartamának meghosszabbításához.

A klímaszerelés hatása az energiahatékonyságra

A megfelelő teljesítményű és energia hatékonyságú készülék kiválasztása nagyban hozzájárul, hogy csökkentsd az energiaköltségedet. Emellett a szakszerű klímaszerelés és klíma karbantartás révén is megkímélheted magad néhány extra költségtől, mint például a meghibásodás vagy a karbantartás hiányában alacsonyabb hatásfokkal való működés. Plusz egy tipp: az inverteres klímák energiahatékonysága még jobb, hiszen folyamatosan szabályozzák a hűtési teljesítményt, ezzel csökkentve az energiafogyasztást.

Klíma távirányítóval való vezérlése

Gyakran ismételt kérdések

Milyen energiaosztályok léteznek a klímatechnikában, és mit jelentenek?

A klímaberendezések energiaosztályba sorolása az Európai Unió szabályozásának megfelelően A-tól G-ig terjed. Az A energiaosztály a legjobb, míg a G a legrosszabb energiafelhasználást jelöli. A berendezés energiaosztályát a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel arányából számolhatod ki, majd ezt az értéket összevetve a táblázattal megtudhatod az EU szerinti besorolást.

Mennyi idő alatt jön házhoz a klíma szerelő?

Kapacitásunktól és az aktuális foglalások mennyiségétől függően igyekszünk egy-két napon belül kimenni bármely Kecskemét környéki helyszínre. Szezonban ez az időtartam meghosszabbodhat, ilyenkor mindig jelezzük a várható napok számát. Ezért fontos, hogy időben egyeztess velünk, főként a nyári szezon előtti tisztítás beütemezése kapcsán. Ha szeretnéd tudni, hogyan alakul a klíma beszerelés ár 2023-ban, olvass tovább.

Mit jelent a COP és EER energetikai hatásfok?

A klíma energetikai hatásfokának ismeretéhez a COP (Coefficient Of Performance) és az EER (Energy Efficiency Ratio) értékeket kell figyelembe venni. A COP a fűtőteljesítmény és az elektromos teljesítmény hányadosa, míg az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel arányát mutatja. A magas COP és EER értékek energiahatékonyabb klímaberendezést jelentenek, csökkentve az energiafelhasználást és a költségeket. Az energiacímke, amely az EU minősítési rendszerének része, megkönnyíti a klímák összehasonlítását és a hatékonyabb modellek kiválasztását.

Összefoglaló: Ha Kecskeméten klíma szerelőt keres, keressen minket bizalommal!

Összefoglalva, a klíma kiválasztása és használata során nagy figyelmet kell fordítani az energiahatékonyságra, hiszen ezzel jelentős költségmegtakarítást érhetünk el, miközben környezetbarát módon használjuk a berendezést. A helyes kiválasztás, optimális elhelyezés és rendszeres karbantartás mind hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez, ami fontos szempont mind a fogyasztók, mind a bolygónk számára.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.