Pólya Lóránt

April 13, 2023

4

perc

Klíma beszerelés ár: hogyan alakulnak a klíma árak szereléssel 2023-ban

Tudj meg többet a klímaszerelés árak alakulásáról 2023-ban, és a főbb tényezőkről, amelyektől az ideális klíma kiválasztása függ

Klíma beszerelés ár: hogyan alakulnak a klíma árak szereléssel 2023-ban

A klímaberendezések beszerelésével kapcsolatos árak alakulása sokak számára aktuális kérdés, hiszen 2023-ban egyre többen választják a kényelmet és komfortot nyújtó klímát. Ebben a cikkben áttekintjük a klíma beszerelés árának főbb tényezőit, illetve az építési engedély szükségességének kérdését. Emellett hasznos tippeket adunk a legjobb klíma rendszer kiválasztásához és arról, hogy hol találhatóak a legkedvezőbb légkondi árak, mennyi a várható üzemeltetési költség, és milyen extra tételek merülhetnek fel. Lássuk, mi minden játszik szerepet a klíma szerelés árak kialakulásában!

Mitől függ klíma beszerelés ár alakulása?

Fontos szempontok a klíma szerelés árak meghatározásához

Fiatal pár megfelelően elhelyezett beltéri egységnél
  • A klíma bel- és kültéri egységének megfelelő elhelyezése kulcsfontosságú. Fontos odafigyelni arra, hogy a hideg vagy meleg levegő ne közvetlenül ránk fújjon.
  • Gondoskodni kell a működés közben keletkező kondenzvíz lefolyásáról is. A gravitációs kondenzvíz-elvezetés a leggazdaságosabb, de ha ez nem lehetséges, akkor szivattyút kell használni, ami sajnos megemeli a telepítési költséget. Egy kondenzvíz-szivattyú költsége 40-50 ezer forint körül alakul.
  • A klíma beüzemelésekor nem javasolt a kondenzvíz csatornarendszerbe kötése, mert ha a csőrendszer kiszárad, a csatornaszag visszaáramolhat a helyiségbe, ami leginkább télen jelentkezik.
  • A kültéri egység elhelyezésénél figyelembe kell venni a karbantartást és tisztítást is. Legalább évente egyszer, de lehetőleg gyakrabban tisztítani kell az egységeket, hogy a klíma hatásfoka ne csökkenjen. Emellett egészségügyi okokból is fontos a tisztítás, mert a nem megfelelően karbantartott beltéri egységben gomba és penész alakulhat ki, amelyek a levegőbe kerülve betegségeket okozhatnak.
  • A beltéri és a kültéri egység közötti távolság a csövezés árát befolyásoló tényező. Az alap szerelési díj 3 méter csövezést tartalmaz, és ha nagyobb távolságra van szükség, akkor a klímagáz utántöltését is figyelembe kell venni.
  • A klíma kültéri és beltéri egységét összekötő vezetékeket és csöveket kábelcsatornában helyezzük el. A csatornában a kondenzvíz, a szigetelt rézcső és az elektromos kommunikációs kábel helyezkedik el. A telepítési ár magában foglalja a kábelcsatorna költségét is.

A nem várt tényező: az építési engedély. Szükséges-e split klíma telepítés esetén?

A megrendelő és a klímaszerelés kivitelezője is felelősségre vonható

Sokan nem tudják, de a split klímák kültéri egységének telepítésekor az építési engedély megszerzése elengedhetetlen. Amennyiben ezt elmulasztják, nemcsak a megrendelő, de a klíma szerelését végző cég is felelősségre vonható. A homlokzaton és egyéb külső felületeken csak engedélyezett tervek alapján végezhető el a klímaszerelés.

A jogszabályok szerint az engedély nélkül felszerelt klímák esetében bírság is kiszabható. A tulajdonosnak lehetősége van fennmaradási engedély kérésére, amennyiben ezt megkapja, "csupán" a bírságot kell kifizetnie. Másik lehetőségként a klímaberendezés kültéri egységének leszerelése szükséges.

A klíma beszerelés építési engedély köteles

A jogszabályi háttér

Az építési engedély megkérésére vonatkozó szabályok 1997 óta vannak hatályban, azóta többször módosultak és kiegészültek. A megnövekedett légkondicionáló igény miatt vált szükségessé az engedélyeztetés.

Az építési engedély megszerzésének folyamata országos szintű szabályozáshoz igazodik, és a helyi önkormányzat építésügyi osztályától lehet beszerezni. Az engedélyeztetés során többek között tervdokumentáció, elektromos közműnyilatkozat és illetékbélyeg szükséges. Társasházak esetében a tulajdonosok négyötödének hozzájárulása szükséges a klíma kültéri egységének felszereléséhez.

A legjobb klíma rendszer kiválasztása

A választásban számos tényező játszik szerepet, mint a ház vagy lakás elhelyezkedése, berendezése, a család mérete, és a belső terek hőterhelése. A legnagyobb komfortot olyan rendszerekkel érheted el, amelyek hűtésre, fűtésre, párásításra és hatékony légtisztításra is alkalmasak, ráadásul energiahatékonyak is.

Szaküzlet vagy áruház - hol érhetők el a legkedvezőbb légkondi árak?

Fiatal pár klímát vásárol szaküzletben

Érdemes szaküzletben vagy márkakereskedésben keresni és megvásárolni a klímaberendezéseket, mivel ezekben a helyeken hozzáértő eladók és képzett szakemberek segítik a választást. A nagyobb áruházakban kapható olcsó, márkajelzés nélküli, (alsóbb kategóriájú) gépeket jobb kerülni. Szaküzletek ilyen típusú készülékeket nem forgalmaznak, mivel tudják, hogy a minőségük és a technikai paramétereik gyengék.

A piacon sok a "noname" márka, közülük néhány esetben a gyatra jelző még túlzásnak is tűnhet. Ezeket a berendezéseket alacsony áruk és rövid garanciális idejük alapján lehet felismerni. Sok éves tapasztalatunk alapján azt javasoljuk, hogy inkább egy megbízható márkát érdemes választani, mint amilyen például az AUX vagy az Rcool, és szemfülesen lecsapni az akciós időszakokban egy kedvező ár-érték arányú készülékre.

Ha hosszú távra keresel klímaberendezést, döntés előtt érdemes szakember véleményét kérni. Fontos tudni, hogy egy nagy áruház eladója nem feltétlenül szakértő!

Opcionális extra tétel, a párásító berendezés

Ez attól függ, hogy milyen környezeti viszonyok között élsz és persze a saját igényeidtől is. A levegő párásítása sok otthon számára lehet előnyös, különösen a hideg téli hónapokban, amikor a páratartalom alacsony. Ilyenkor számos kellemetlen tünet utal a száraz levegőre, mint például a kiszáradt száj és torok, illetve a parketta, fa bútorok és festmények is megviselődhetnek. A statikusan feltöltődött használati tárgyak is jelezhetik a száraz levegőt. A belső terekben a levegő páratartalma akár 7%-ra is lecsökkenhet, ami jóval alacsonyabb, mint a Szahara sivatag 25%-os értéke. Az ideális páratartalom az otthonokban 30 és 50% közötti. A megfelelő komfortérzet érdekében érdemes figyelni erre is.

párásító készülék

A klímaberendezés üzemeltetésének költsége

Ez több tényezőtől is függ, mint például a berendezés minőségétől és energiafogyasztásától, darabszámtól, és az üzemeltetési időtől. A költségek befolyásolója az otthon hőszigetelése, valamint az ajtók és ablakok állapota használat közben. Egy kisebb teljesítményű klíma egy 20 m2-es szobában hozzávetőlegesen egy plusz hűtőgépnyi áramfogyasztást eredményez.

Összefoglalás

Cikkünkben megvizsgáltuk a klíma beszerelés árát befolyásoló főbb tényezőket, az építési engedély szükségességét, és hasznos tippeket adtunk a legjobb klíma rendszer kiválasztásához, illetve a legkedvezőbb légkondi árak megtalálásához. Az építési engedély megszerzése elengedhetetlen a split klíma telepítés esetén, amelynek elmulasztása bírságot vonhat maga után.

Összességében érdemes szakértői véleményt kérni a klímaberendezés kiválasztásához és üzemeltetéséhez, és olyan rendszert választani, amely hűt, fűt, párásít és hatékonyan tisztítja a levegőt. A megfelelő páratartalom biztosítása érdekében érdemes lehet párásító berendezést is beszerezni, amely extra költség, de egészségügyi és komfortérzet szempontból jelentős javítás lehet. Ha további kérdésed van a témában, nyugodtan vedd fel a Manóklíma szakértőivel a kapcsolatot, és segítünk eligazodni a klímák egyre bonyolultabb (de izgalmas) világában.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.