Hőszivattyú szerelés

Vissza az összes bejegyzéshez

Pólya Lóránt

June 5, 2023

4

perc

Hőszivattyús fűtés hátrányai: A hatékony energiaforrás árnyoldalai

Bár a hőszivattyúk számos előnnyel rendelkeznek, mint például alacsony üzemeltetési költség és alacsony CO2 kibocsátás, fontos tudni, hogy nem csak előnyei, de hátrányai is vannak ennek a korszerű berendezésnek. Az alábbiakban ezekről olvashat.

Hőszivattyús fűtés hátrányai: A hatékony energiaforrás árnyoldalai

A hőszivattyús fűtési rendszer első hátránya: Magas beruházási költség

A hőszivattyús rendszerek egyik legnagyobb hátránya a magas beruházási költség, valamint maga a hőszivattyúrendszer kiépítése. A rendszer beszerzése és telepítése jelentős anyagi ráfordítást igényel. Ez a költség tovább nőhet, ha talajszonda alapú rendszert választunk, ahol a hőszivattyú a hőt a talajból vonja ki. A mélyfúrási munkálatok, a szivattyú és a rendszer egyéb elemeinek beszerzése mind hozzájárul a kezdeti költségek növeléséhez, melyet mindenképp érdemes figyelembe vennünk.

Man holding a wad of money

Hűvösebb meleg: Fűtés hőszivattyúval

A hőszivattyúk általában alacsonyabb hőt állítanak elő, mint a hagyományos gázkazánok. Ez azt jelenti, hogy a hőszivattyúval fűtött otthonában hűvösebbnek érezheti a belső hőmérsékletet, különösen a téli hónapokban. Erre kifejezetten azok érzékenyek, akik a hagyományos fűtési rendszerekhez szoktak hozzá.

Különleges igények: Megéri-e hőszivattyút választanunk?

A hőszivattyúk megfelelő működése sajnos nem minden esetben magától értetődő. A jó hőszigetelés, a padlófűtés vagy nagyméretű radiátorok felszerelése elengedhetetlen a hatékony hő elosztásához, a berendezés megfelelő működéséhez. Ezek a feltételek jelentős költséget és munkát vonnak maguk után, különösen akkor, ha régebbi építésű házakba szeretnénk hőszivattyút beszerelni, hiszen ezek a házak eredetileg nem ilyen céllal épültek. Egy régi építésű családi ház esetében a megtérülési idő hossza is kitolódhat.

Csökkenő hatékonyság a hidegebb hónapokban

A hőszivattyúk hatékonysága jelentősen csökkenhet a téli hónapokban, különösen, ha a rendszer a kinti levegőből szállítja a hőt és ezáltal biztosítja a fűtést. Ez azt jelenti, hogy extrém hideg időben további fűtési forrásokra lehet szükség, mint például gázkazán vagy elektromos hősugárzók.

Outdoor unit covered with snow

Zajkibocsátás

Bár a modern hőszivattyúk sokkal csendesebbek, mint korábbi társaik, még mindig igaz, hogy kibocsátanak bizonyos mértékű zajokat. Ez különösen igaz a kültéri egységre. A zaj zavaró lehet, nem beszélve arról, ha a kültéri egység közel van a hálószobához, esetleg a szomszédokhoz.

Földrajzi korlátozások

Nem is gondolnánk, de a hőszivattyús rendszerek hatékonysága a földrajzi elhelyezkedéstől is nagyban függ. Bizonyos helyeken, ahol  szélsőséges időjárás uralkodik, például rendkívül hideg vagy nagyon nedves a levegő, ott a hőszivattyú működése sajnos nem olyan hatékony, mint másutt. Az olyan tényezők, mint a talaj minősége, vagy a vízszint nagy mértékben befolyásolhatják a talajszonda alapú rendszerek hatékonyságát.

Az elengedhetetlen: Energia

Bár a hőszivattyúk alapvetően energiahatékonyak, működésükhöz elektromos energiát használnak. Ez azt jelenti, hogy számolnunk kell azzal, hogy az áramszámlánk mellett az üzemeltetési költségek is jelentősen megemelkedhetnek, ha ezt a fűtésformát választjuk.

Környezeti hatások

Bár a hőszivattyúk környezetbarát berendezések, fontos megemlíteni, hogy a gyártásuk és telepítésük nem károsanyagmentes! A hőszivattyúk gyártása során ugyanis károsanyag-melléktermékek keletkeznek, illetve a mélyfúrási munkálatok során felborulhat a helyi ökoszisztéma egyensúlya.

Drawing illustrating the throwing away of rubbish

Élettartam

A hőszivattyúk élettartama általában rövidebb, mint a hagyományos gázkazánoké. Bár a legtöbb hőszivattyú élettartamát 10-20 év között igérik, ez csak abban az esetben következhet be, ha rendszeresen karbantartjuk a berendezéseket és nem feledkezünk meg az időközönkénti alkatrészcseréről sem. Ez mind extra költségeket von maga után, amellyel nem árt számolni, mielőtt a hűszivattyűs fűtés mellett döntünk.

Összegzés: Előnyök és hátrányok a rendszer hatékonysága szempontjából

Összességében elmondható, hogy a hőszivattyús rendszerek hatékony és környezetbarát fűtési megoldást kínálnak otthonunk és családunk számára. Fontos megemlíteni viszont, hogy -mint minden másnak, ennek a berendezésnek is megvannak a maga hátrányai. A magas kezdeti költségek, a hűvösebb belső hőmérséklet, a különleges karbantartási igények, a téli hónapokban mefigyelhető csökkenő hatékonyság, a zajkibocsátás és a rövidebb élettartam mind olyan szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a hőszivattyús fűtéssel kapcsolatban. Reméljük cikkünkkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy könnyebben döntsön erről a környezetkímélő, bár néha kevésbé hatékony fűtési megoldásról.

Gyakori kérdések

Mennyi idő alatt térül meg a hőszivattyús fűtés beruházás?

Hogy mennyi idő alatt térül meg a beruházás, nagyban függ a rendszer típusától, a telepítési költségektől, az energiaáraktól és a rendszer hatékonyságától. A hőszivattyúval ellátott családi ház esetében a megtérülési idő 2-3 év közt van.

A hőszivattyú rendszer használható hűtésre is?

Igen, a hőszivattyúk "fordított" üzemmódban is működnek, hűtést kínálva ezáltal a forró nyári napokon.

Milyen karbantartást igényel a hőszivattyús rendszer?

A rendszeres karbantartás magában foglalja a szűrők tisztítását, esetleges cseréjét, a rendszer alkatrészeinek ellenőrzését. Fontos észbentartani a kopás és a korrózió megelőzését, valamint a rendszer hatékonyságának időszakos ellenőrzését. Ajánlott évente legalább egyszer szakember általi ellenőrzést végezni.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.