Pólya Lóránt

February 18, 2023

7

perc

Fűtés klímával? Tudd meg, mik a fűtő klíma előnyei és mennyire gazdaságos a klímával fűtés télen

Ha szeretnéd alaposan körüljárni a klímával fűtés témakörét, jó helyen jársz. A fűtés klímával a modern megoldás télre, szakmai szempontok alapján kifejtjük, miért.

Fűtés klímával? Tudd meg, mik a fűtő klíma előnyei és mennyire gazdaságos a klímával fűtés télen

Mindegy, hogy milyen megfontolásból keresgélsz a pénztárca- és környezetkímélő fűtési megoldások között, lehet ez hétköznapi költségcsökkentés vagy az európai energia válság óta egekbe szökő gázárak. Előbb vagy utóbb mindenképp találkozni fogsz a klímával fűtés témájával. Cikkünkben igyekszünk minél pontosabban és szakmailag helyes információk biztosításával körbejárni ezt a témát és tisztázni a kérdéseidet, mivel a Manó Klíma a klímás fűtés nagy támogatója.

Használható-e bármelyik klíma berendezés fűtésre is?

A hagyományos klíma készülékek ugyan képesek fűteni, azonban nem ajánlottak a teljes fűtési időszakban és az átmeneti időszakban sem gazdaságosak. Az ok az, hogy ahogy a külső hőmérséklet csökken, úgy romlik a hatásfokuk. Általában +5 fokig használhatóak, alatta azonban jelentősen csökken a teljesítményük. Ezzel szemben a kifejezetten fűtésre optimalizált klímák alkalmasak a valódi fűtésre is, tehát -15 fok alatt is képesek gazdaságosan fűteni, akár a teljes fűtési időszakban is. Néhány típus akár -20, -25 fokban is zavartalanul működik. A Manó Klíma által forgalmazott klímák nagyobb hőcserélőkkel, ventilátorokkal és kompresszorokkal vannak felszerelve, hogy nagyobb hatékonysággal működjenek. Ezen kívül beépített leolvasztó mechanikával rendelkeznek, ami néhány perc alatt fagymentesíti a készüléket. Klímáink általában alkalmasak az átmeneti és a teljes fűtési időszakra is, és kollégáink szívesen segítenek a megfelelő készülék kiválasztásában.

Mennyire hatékony/gazdaságos a fűtés klímával?

A klímával történő fűtés sokkal gazdaságosabb lehet, mint ahogy azt sokan gondolják. Az elektromos radiátorokkal szemben a klímákkal történő fűtés kevesebb energiát fogyaszt, mivel a hőszivattyús elvnek köszönhetően nagyobb hatásfokkal dolgozik. Míg az elektromos radiátorok által leadott energia azonos az általuk felvett elektromos energiával, a klímaberendezések működése más elv alapján történik, és a hőtermelés hatásfoka jelentősen magasabb. A klímaberendezés által felvett áram a készülék működtetésére szolgál, és nem közvetlenül a hő leadására. Ezért ha megfelelően használjuk és karban tartjuk a klímaberendezést, akkor gazdaságosabb lehet, mint más elektromos fűtési megoldások. Fontos azonban, hogy a tervezés során megfelelő méretű klímaberendezéseket válasszunk.

A klímás fűtés akár 10-15% -kal is olcsóbb lehet, mint a modern gázfűtés. Azonban fontos figyelembe venni, hogy ha már van kialakított gázfűtés és azon javításokat vagy felújítást végeztünk, akkor a klímás fűtés telepítésének és üzemeltetésének költségei elképzelhető, hogy akár 10+ év alatt térülnének csak meg. Ha egy új építésű házról van szó, érdemes elgondolkodni a klímarendszer kiépítésén, mert ez egész évben kényelmes hőmérsékletet biztosít és anyagilag is jobban kijöhetünk vele. Illetve amennyiben már van gázfűtésünk, de a felújítása vagy korszerűsítése nagyon költséges lenne, érdemes átgondolni a klímás fűtés lehetőségét.

Mikor érdemes klímával fűtenünk?

A klímával való fűtés egyik előnye a temperáló fűtés, azaz amelynek során a légkondicionáló csak rásegítő fűtést végez a helyiségben. Ez a módszer javasolt olyan helyiségekben, ahol sokat tartózkodunk, de nem szeretnénk az egész házat felfűteni. Ezzel a módszerrel csökkenthető a fűtésszámla. Emellett az átmeneti időszakokban is érdemes klímával fűteni a hagyományos gázfűtés helyett, mivel ilyenkor a klíma a legjobb hatásfokkal üzemel, tehát lényegesen olcsóbb megoldás, mint a gázfűtés.

A ma már elérhető okos technológiák segítségével bizonyos készülékek és rendszerek képesek megtanulni a felhasználói szokásokat és preferenciákat, és ennek megfelelően automatikusan működni. Ezáltal nagyban hozzájárulnak otthonunk kényelméhez és a költségek csökkentéséhez.

Mi a különbség a hőszivattyú és a klíma fűtés között?  Melyikkel érdemes inkább a téli időszakban fűteni?

Gyakran összekeverik a klíma és a hőszivattyú fogalmát. Ennek oka az, hogy a split klímaberendezések működési elve megegyezik a hőszivattyúéval, azaz tulajdonképpen a klíma is egy hőszivattyú. Az már egy izgalmasabb kérdés, hogy fűtésre inkább hőszivattyút érdemes-e használni vagy klímát. A hőszivattyú elvén működő klímaberendezések alkalmasak fűtésre, és gazdaságosabbak, mint az elektromos radiátorok. Azonban, ha hagyományos klímákat használnánk fűtésre az egész téli szezonban, az nem lenne túl gazdaságos. Ezért a hőszivattyús fűtés sokkal jobb megoldást jelenthet ilyenkor.

Mi az a fűtésre optimalizált klíma, és hogyan válasszunk?

Ha olyan klímát szeretnénk, amely alkalmas fűtésre, számos lehetőség közül választhatunk. Az inverteres klímaberendezések alkalmasak mind hűtésre, mind fűtésre, de leginkább kiegészítő fűtésként ajánlottak. A fűtésre optimalizált klímaberendezések hatékonyabbak és gazdaságosabbak a folyamatos fűtésre, és az egész helyiséget hatékonyan fel lehet velük fűteni, de általában drágábbak is.

Bár a legtöbb klímaberendezés képes fűteni, fontos megjegyezni, hogy az alap modellektől különböznek a téliesített és fűtésre optimalizált klímák. Az utóbbiak tulajdonságai:

 • A csepptálca fűtés elektromos fűtőszállal van ellátva a belső csepptálca fagyásmentesítése érdekében.
 • Több nagy lyuk található a csepptálcán, amely lehetővé teszi az olvadékvíz gyors eltávolítását ott, ahol a kondenzvíz elvezetése megoldott.
 • A karter fűtés lényege, hogy egy elektromos fűtőszál található a kompresszor alján, ami megakadályozza az olaj megdermedését, és elősegíti a berendezés indítását.
 • A nagyobb kültéri hőcserélők pedig alacsony külső hőmérséklet esetén is biztosítani tudja a gép sztenderd teljesítményét.

Megéri jobb fogyasztású klímát venni?

Csak az SCOP értékekre hagyatkozva nem érdemes a drágább készüléket megvásárolni, mivel nagyjából 15-25 év alatt térülne csak meg az árkülönbözet. De ha más szempontokat is figyelembe veszünk, mint például a komfort, a megbízhatóság és az extrém hidegekben nyújtott egyenletes teljesítmény, akkor érdemes elgondolkozni egy magasabb árkategóriájú, fűtésre optimalizált klímán.

Pro vs. kontra: mik a klímás fűtés előnyei és hátrányai?

A klímás fűtés előnyei:

 • költségkímélő (legfőképpen az átmeneti időszakokban)
 • telepítése gyors és olcsó
 • nincs szükség engedélyek beszerzésére
 • helységenként szabályozható hőfok
 • távvezérlési lehetőség
 • időzítő funkció (mire hazaér a család,, meleg van a lakásban)
 • 2in1: a fűtés mellett meg van oldva nyáron a hűtés is
 • biztonságos (ellentétbe a nyílt láng használatával)
 • környezetbarát, és megújuló energiaforrásról is működtethető (pl. napelem)
 • több hely marad a bútoraidnak mivel a plafon közelében van a klíma

A klímás fűtés hátrányai:

 • állandó zaj
 • huzat keletkezik a mozgó levegő miatt
 • gyakoribb karbantartás szükséges, így magasabb ennek a költsége
 • nagy hidegben csökkenhet a hatásfok, ill. fűtési teljesítmény
 • bizonyos helységekben nem alkalmazható

Tovább olvasnál? Érdekelnek a várható költségek is? Hűtő-fűtő klíma árak szereléssel együtt: most kiderül, hogy mi a végösszeg! című cikkünkben a számokra is kitérünk, és további szempontokat fejtünk ki.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.