Hőszivattyú szerelés

Vissza az összes bejegyzéshez

Pólya Lóránt

December 18, 2023

6

perc

Hogyan működik a víz-víz hőszivattyú? Árak és telepítési tippek

Fedezd fel a víz-víz hőszivattyúk működését és telepítési feltételeit. Ismerd meg előnyeiket, hátrányait és hosszú távú gazdaságosságukat átfogó útmutatónkban.

Hogyan működik a víz-víz hőszivattyú? Árak és telepítési tippek

Mi a víz-víz hőszivattyú és hogyan működik?

A hőszivattyús fűtés egyik alternatívája a víz-víz hőszivattyú. Ezek a készülékek megújuló energiaforrások felhasználásával biztosítanak fűtést és hűtést otthonok és kereskedelmi épületek számára. A berendezés geotermikus energiát, a talajvíz vagy más vízforrások hőenergiáját használja fel a helyiségek hőmérsékletének szabályozására, azaz hűtésre vagy fűtésre, illetve lakossági melegvíz előállítására.

Működési elve

A víz-víz hőszivattyú esetében a rendszer alapja az, hogy a vízből kinyert hőenergiát hasznosítja a fűtéshez és hűtéshez. Ez a folyamat két fő részből áll: a kültéri és a beltéri egységből. A hőszivattyú kültéri egység a talajvízből vagy egyéb vízforrásból nyeri a hőt, amelyet a beltéri egység használ fel a levegő fűtésére vagy hűtésére. Ez a folyamat rendkívül hatékony, hiszen alacsony energiabefektetéssel magas hőmérsékletű hőt vagy hűtést képes előállítani.

Különböző hőszivattyús rendszer típusok és alkalmazások

A víz-víz hőszivattyúkat széles körben alkalmazzák, legyen szó új építésű családi házakról, ipari létesítményekről vagy kereskedelmi épületekről. Ezek a rendszerek különösen hatékonyak ott, ahol stabil és megfelelő hőmérsékletű vízforrás áll rendelkezésre. A víz-víz hőszivattyús rendszer kiépítése előtt figyelembe kell venni a helyszín adottságait, mint például a talajvíz hőmérsékletét és elérhetőségét.

A hőszivattyú telepítése: feltételek és korlátok

Műanyag cső vége talajvíz elvezetéséhez

A víz-víz hőszivattyúval működő rendszer telepítése speciális feltételekhez kötött, és nem minden épületben vagy helyszínen lehetséges. A telepítés sikerességét számos tényező befolyásolja, beleértve a helyszín geológiai és hidrogeológiai adottságait, valamint a rendelkezésre álló vízforrás minőségét és mennyiségét.

Telepítési feltételek és szükséges adottságok

 1. Vízforrás elérhetősége: A víz-víz hőszivattyú működéséhez szükség van egy stabil és megbízható vízforrásra, legyen az talajvíz, folyó, tó vagy akár szennyvíz. A vízforrásnak elegendő hőenergiát kell biztosítania a rendszer hatékony működéséhez. Ebből kifolyóan a hőszivattyú rendszer kiépítése előtt geológiai és hidrogeológiai vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák a talaj és a vízforrás adottságait. Ez magában foglalja a víz hőmérsékletének, mennyiségének és minőségének felmérését.
 2. Megfelelő helyszín: Nem minden helyszín alkalmas arra, hogy víz-víz hőszivattyút építsenek rá. Például a magas talajvízszintű vagy folyóközeli területek előnyösek, míg a száraz, vízhiányos területek nem ideálisak.

Mikor nem ajánlott a víz-víz hőszivattyú?

 1. Korlátozott vízforrás: Amennyiben a rendelkezésre álló vízforrás nem biztosít elegendő vagy állandó hőenergiát, a rendszer hatásfoka csökkenhet, vagy a telepítés eleve nem lehetséges.
 2. Környezeti korlátok: Bizonyos környezetvédelmi előírások vagy helyi szabályozások korlátozhatják a víz-víz hőszivattyúk használatát, különösen védett területeken vagy veszélyeztetett ökoszisztémák közelében.
 3. Magas telepítési és karbantartási költségek: A víz-víz hőszivattyú telepítése és karbantartása gyakran magasabb költségekkel jár, mint más hőszivattyú típusoké (például levegő-víz hőszivattyús rendszer). Ez különösen igaz, ha a helyszín geológiai vagy hidrogeológiai adottságai bonyolult telepítést igényelnek.

Helyszíni vizsgálatok és engedélyeztetés

A víz-víz hőszivattyú telepítésének első lépése a helyszíni vizsgálatok elvégzése. Ez magában foglalja a geológiai, hidrogeológiai és környezeti felméréseket, hogy meghatározzák a telepítés lehetőségét és a szükséges engedélyek beszerzését. Ezek a vizsgálatok kulcsfontosságúak a rendszer hatékony és környezetbarát működésének biztosításához.

Víz-víz hőszivattyú ár: befektetés és megtérülés

víz víz hőszivattyú rendszer

Ennek megértéséhez fontos figyelembe venni az árakat, a hűszivattyú költségét beüzemeléssel együtt és a hosszú távú megtérülést. Ezek a rendszerek általában magasabb kezdeti költséggel rendelkeznek, de hosszú távon jelentős megtakarítást kínálhatnak az energiafogyasztás terén.

Hőszivattyú ára és telepítési költségek

 1. Hőszivattyú árak: Hogy mennyibe kerül a hőszivattyú, az egy összetett kérdés. A készülék ára függ a típusától, attól, hogy mekkora teljesítményű, és a gyártótól (pl. Midea, Daikin, stb). Az árak nagyságrendileg több százezer forinttól akár több millió forintig terjedhetnek.
 2. Telepítési költségek: A telepítés költségei a helyszín adottságaitól, a szükséges munka mennyiségétől és az anyagköltségektől függnek. Ezenfelül, a helyszíni geológiai és hidrogeológiai vizsgálatok, valamint az engedélyeztetés is hozzáadódhat a teljes költséghez. Ezek a tényezők határozzák meg, hogy mennyibe kerül egy hőszivattyús rendszer.

Hosszú távú megtérülés

 1. Energiatakarékosság: A víz-víz hőszivattyúk hatékonyan használják a környezetből származó hőenergiát, ami által jelentősen csökkenhet egy családi ház fűtés költsége. Természetesen a hűtési költségeket és a meleg víz előállítás költségét is kedvezően befolyásolja. A megtakarítások mértéke a rendszer hatékonyságától és a használt energiaáraktól függ.
 2. Környezeti előnyök: A hőszivattyús elven működő fűtő és hűtő berendezés környezetbarátabb fűtési megoldást kínálnak, ami hosszú távon hozzájárul a fenntarthatósághoz és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

Befektetési szempontok

 1. Kezdeti befektetés: A magasabb kezdeti befektetés mellett fontos figyelembe venni a rendszer élettartamát és a karbantartási költségeket. A víz-víz hőszivattyúk hosszú élettartama és alacsony karbantartási igénye hosszú távon megtérülő befektetést jelenthet.
 2. Pályázati és támogatási lehetőségek: Magyarországon számos pályázat és támogatási lehetőség áll rendelkezésre az energiatakarékos és környezetbarát technológiák telepítéséhez. Ezek a lehetőségek csökkenthetik a kezdeti befektetési költségeket és gyorsíthatják a megtérülést.

Az élettartam és fenntartási költségek szerepe

A víz-víz hőszivattyús rendszerek élettartama és fenntartási költségei fontos tényezők a hosszú távú gazdaságosság szempontjából. A magasabb minőségű berendezések hosszabb élettartammal és alacsonyabb fenntartási költségekkel rendelkeznek, ami hosszú távon

Víz-víz hőszivattyúk előnyei és hátrányai

Hőszivattyú szoba kereskedelmi épületben

A víz-víz hőszivattyúk egyre népszerűbbek a fűtési és hűtési megoldások terén, köszönhetően számos előnyüknek, bár vannak bizonyos hátrányok is, amelyeket figyelembe kell venni. Ezek a rendszerek különösen alkalmasak lehetnek bizonyos helyzetekben, de nem minden esetben jelentenek ideális megoldást.

Előnyök:

 1. Hatékonyság: A víz-víz hőszivattyúk rendkívül hatékonyak, mivel a vízből nyerik a hőenergiát, ami általában stabilabb hőforrás, mint a levegő. Ezáltal magasabb a COP (Coefficient of Performance) érték, ami azt jelenti, hogy több hőenergiát nyernek ki ugyanannyi elektromos energia felhasználásával, mint más hőszivattyú típusok például a levegős hőszivattyú.
 2. Környezetbarát: Ezek a rendszerek kevésbé terhelik a környezetet, mivel a földből vagy a vízből nyerik a hőt, így csökkentve a fosszilis tüzelőanyagok függőségét és a szén-dioxid-kibocsátást.
 3. Stabil teljesítmény: A víz-víz hőszivattyúk stabilabb teljesítményt nyújtanak, mivel a víz hőmérséklete kevésbé ingadozik, mint a levegőé, ami különösen előnyös a hidegebb évszakokban.

Hátrányok:

 1. Magas telepítési költség: A telepítés általában magasabb költséggel jár, mivel bonyolultabb a rendszer kiépítése, és szükség lehet geológiai vizsgálatokra és speciális fúrásokra.
 2. Környezeti és jogszabályi korlátozások: Bizonyos területeken korlátozások vonatkozhatnak a talajvíz vagy a felszíni víz használatára, illetve engedélyeztetés szükséges lehet, ami bonyolulttá és időigényessé teheti a folyamatot.
 3. Helyszínfüggőség: Csak olyan helyeken lehetséges kiépíteni, ahol megfelelő vízforrás áll rendelkezésre. Ez korlátozhatja a rendszer alkalmazhatóságát bizonyos területeken.

Alternatíva a levegő víz hőszivattyú rendszer

A víz-víz hőszivattyúk összehasonlítva más típusokkal, például a levegő-víz vagy a talajszondás hőszivattyúkkal, különböző előnyöket és hátrányokat kínálnak. Míg a levegő-víz hőszivattyúk könnyebben telepíthetők és alacsonyabbak a kezdeti költségeik, a víz-víz rendszerek stabilabb és hatékonyabb hőellátást biztosítanak, különösen olyan helyzetekben, ahol a vízforrás közel van és megfelelő minőségű.

Összegzés

A víz-víz hőszivattyúk hatékony és környezetbarát fűtési megoldást kínálnak, különösen ott, ahol megfelelő vízforrás áll rendelkezésre. Magas kezdeti költségeik ellenére, hosszú távon jelentős energiamegtakarítást és stabil teljesítményt nyújtanak.

Gyakran Ismételt Kérdések

Melyik a jobb választás, a víz-víz vagy a levegő-víz hőszivattyú?

A víz-víz és a levegő-víz hőszivattyúk mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A víz-víz hőszivattyúk általában hatékonyabbak, de magasabbak lehetnek az elsődleges telepítési költségeik. Ezzel szemben a levegő-víz hőszivattyúk kevésbé költségesek telepítés szempontjából, de alacsonyabb hőmérsékleteken kevésbé hatékonyak lehetnek, és az áraik is változatosak lehetnek.

Milyen előnyökkel jár egy inverteres hőszivattyú választása?

Az inverteres hőszivattyúk fő előnye a fokozatos teljesítményszabályozás, amely lehetővé teszi a berendezés energiahatékony működését. Ezáltal az inverteres hőszivattyúk képesek pontosan az igényekhez igazítani a hőtermelést, csökkentve ezzel az energiafogyasztást és a költségeket. Emellett a folyamatos működés miatt a hőmérséklet stabilabb, ami növeli a komfortérzetet és további energiamegtakarítást eredményezhet.

Milyen teljesítményű (kW) split hőszivattyú ajánlott egy átlagos méretű házhoz?

Átlagos méretű házakhoz a split hőszivattyúk teljesítménye általában 5 kW és 16 kW között mozog. A megfelelő teljesítményű hőszivattyú kiválasztása függ az otthon méretétől, a szigetelési szintjétől és az épület általános hőszükségletétől. Egy szakértő segítségével kell meghatározni a pontos teljesítményigényt, hogy a hőszivattyú hatékonyan és gazdaságosan működjön.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.