Pólya Lóránt

April 12, 2023

6

perc

Verhetetlen klímaszerelés Szolnok: 6 gyakori klíma probléma és a megoldása

Ismerd meg a leggyakoribb klíma problémákat és megoldásukat. A klímaszerelés Szolnok és környékén szerzett tapasztalatunk alapján megosztjuk veled, hogy mikre kell odafigyelni.

Verhetetlen klímaszerelés Szolnok: 6 gyakori klíma probléma és a megoldása

A klímaberendezés egyre nélkülözhetetlenebb otthonainkban, de vajon tudjuk-e, milyen gyakori problémák léphetnek fel és hogyan oldhatók meg azok? Ebben a cikkben bemutatjuk a leggyakoribb klímával kapcsolatos gondokat, amikkel szakembereink találkoztak Szolnok környékén az utóbbi években. Emellett szakértői tanácsokkal segítünk, hogy a klíma hosszú éveken át hűsíthessen. Ne hagyd ki ezt a hasznos összefoglalót!

Milyen tényezők okozzák a klímaszerelés Szolnok környéki tipikus eseteit

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is azt látjuk, hogy a leggyakrabban előforduló problémák a hibás telepítésből, a rossz szervizelési eljárásokból és a nem megfelelő karbantartásból adódnak. A klímák nem megfelelő telepítése szivárgó csatornákat és alacsony légáramlást eredményezhet. Sokszor a hűtőközeg töltése (a rendszerben lévő hűtőközeg mennyisége) nem felel meg a gyártó előírásainak. Ha a telepítés során nem történik meg a megfelelő hűtőközegfeltöltés, a készülék teljesítménye és hatékonysága csökken. A képzetlen szerviztechnikusok gyakran nem találják meg a hűtőközeg feltöltésével kapcsolatos problémákat, vagy akár még súlyosbítják is a meglévő problémákat azzal, hogy hűtőközeget adnak a már megtelt rendszerhez. Tudd meg, mit kérdezz, amikor szakemberre bízod a légkondicionálód karbantartását.

A légkondicionáló-gyártók általában masszív, kiváló minőségű termékeket gyártanak, amelyek évekig tartanak. Ha arra gyanakszol, hogy meghibásdott a klímád, mindenképp keress fel egy megbízható szakembert. A hiba ugyanis valószínűleg az alábbiak egyike lesz, és ezek megoldásához képzett klímaszerelőre lesz szükség. Érdemes szem előtt tartani, hogy a klímaberendezés hosszú élettartamának titka nem csupán a megfelelő készülék kiválasztásában rejlik, hanem a hibákra való odafigyelés és mielőbbi orvosolásuk is ugyanilyen fontos.

Klímaszerelő Szolnok környékén

1. Hűtőanyag-szivárgás

A hűtőközeg szivárgása a klímaberendezések egyik leggyakoribb problémája.  Ha a készülékednek hűtőközeg-hiánya van, akkor vagy a telepítéskor nem volt elegendő hűtőközeg, vagy szivárog. Ha szivárog, a hűtőközeg egyszerű hozzáadása nem jelent megoldást. Egy képzett szakembernek kell kijavítania a szivárgást, tesztelnie a javítást, majd feltöltenie a rendszert a megfelelő mennyiségű hűtőközeggel. Ne feledd, hogy a légkondicionáló teljesítménye és hatékonysága akkor a legnagyobb, ha a hűtőközeg töltése pontosan megfelel a gyártó előírásainak, és sem alul-, sem túltöltött. A hűtőközeg-szivárgás a környezetre is káros lehet.

2. Nem megfelelő klímaszerelés vagy karbantartás

Ha hagyod, hogy a szűrők és a légkondicionáló tekercsek elkoszolódjanak, a légkondicionáló nem fog megfelelően működni, és a kompresszor vagy a ventilátorok valószínűleg idő előtt meghibásodnak. A megfelelő karbantartás során tisztítsd a szűrőket és ellenőrizd a tekercseket, hogy biztosítsd a hűtőrendszer optimális működését. A karbantartás során érdemes ellenőrizni a hűtőközeg töltést is, hogy az megfelelő szinten legyen. Ha a karbantartást rendszeresen elvégzik, a klíma hosszabb ideig fogja szolgálni a kényelmet és megtakarításokat is elérhetünk az energiafogyasztásban.

3. Elektromos vezérlés meghibásodása

elektromos csatlakozások és érintkezők ellenőrzése klímaszerelés során

A kompresszor és a ventilátor vezérlése elhasználódhat, különösen akkor, ha a légkondicionáló gyakran be- és kikapcsol, ami gyakori, ha a rendszer túlméretezett. Mivel a vezetékek és a csatlakozók korróziója is problémát jelent sok rendszerben, az elektromos csatlakozásokat és érintkezőket egy szakszerű szervizelés során ellenőrizni kell. A szervizelés során Szolnok és környékén szakembereink átnézik az összes elektromos alkatrészt, javítják vagy cserélik az elhasználódott vagy károsodott elemeket. Ezáltal növelhetjük a klíma élettartamát és hatékonyságát.

4. Klíma érzékelő problémák

A szobai légkondicionálók a vezérlőpanel mögött található termosztátérzékelővel rendelkeznek, amely a párologtató tekercsbe érkező levegő hőmérsékletét méri. Ha az érzékelő kiütközik a helyéről, a légkondicionáló folyamatosan ciklikusan vagy szabálytalanul viselkedhet. Az érzékelőnek a tekercs közelében kell lennie, de nem érhet hozzá. Ilyen esetben beállítjuk a helyzetét az érzékelőt rögzítő vezeték óvatos meghajlításával. Ezenkívül érdemes rendszeresen ellenőrizni az érzékelő állapotát és működését, hogy időben észlelhessük a problémákat és elkerülhessük a klíma meghibásodását.

5. Vízelvezetési problémák

Időnként előfordul, hogy eldugul a kondenzvízlefolyó, és nem folyik le megfelelően a kondenzvíz. Ha például nem elégséges dőlésszöggel lett felszerelve a kondenzvíz elvezető csatorna, olykor nem folyik le megfelelően a víz. A probléma megoldásához ellenőrizzük a csatorna és a lefolyó tisztaságát, és ha szükséges, eltávolítjuk az esetleges szennyeződéseket. Szintén fontos, hogy a lefolyó rendszer megfelelő dőlést kapjon, így a víz könnyedén távozhat. A szakszerű karbantartás során érdemes átnézni a vízelvezető rendszert, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket, mint a vízszivárgás vagy a páralecsapódás. Egy jól működő vízelvezetési rendszer garantálja a klíma hosszabb élettartamát és a lakás komfortját.

6. Hangproblémák

Zavaró klíma zaj

A klíma működése során néha zavaró zajok keletkezhetnek, amelyek többféle okra is visszavezethetők. Például, ha a ventilátor vagy a kompresszor meghibásodik, vagy ha a csavarok meglazulnak, rezgéseket és zajokat okozhatnak. Ilyen esetben ajánlott tapasztalt szakembereink segítségét kérni,  mi megvizsgáljuk a probléma forrását és kijavítjuk azt. A klíma rendszeres karbantartása és tisztítása mellett figyeljünk oda az alkatrészekre és az esetleges hangproblémákra is, hogy a klíma ne csak hatékonyan, de csendesen is működhessen, és megőrizhessük otthonunk nyugalmát.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan válasszak megbízható klímaszerelőt Szolnokon és környékén?

A megbízható klímaszerelő kiválasztásánál érdemes olyan szakembert keresni, aki rendelkezik megfelelő szakképesítéssel, referenciákkal és pozitív visszajelzésekkel. Az ismerősök és barátok köréből is érkezhet ajánlás, illetve az adott cég weboldalán szereplő vélemények is támpontot adhatnak. Érdemes a klíma Szolnok és környékén megtalálható jó hírű szakemberei közül választani a gyorsabb kiszállás és a helyi referenciák kihasználása érdekében. Ha van még további kérdésed a munkánkról, hívj minket bátran vagy vedd fel velünk a kapcsolatot emailben, készséggel állunk a rendelkezésedre. Ingyenes helyszíni felmérés után versenyképes árajánlatot adunk a munkára.  

Mennyibe kerül egy új klíma szereléssel együtt?

Az új klíma ára és a szerelés költsége számos tényezőtől függ, többek között a készülék márkájától, teljesítményétől, valamint a szerelés bonyolultságától. Általában az árak 150 000 Ft-tól kezdődnek és akár 500 000 Ft-ig is terjedhetnek. A pontos árat mindig egyedi ajánlat alapján határozzuk meg, melynek előnye, hogy szaktudásunkra és tapasztalatunkra támaszkodva segítünk kiválasztani az otthonodba leginkább megfelelő készüléket.

Milyen gyakran kell karbantartani a klímát?

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy rendkívül fontos a klímák karbantartása a hosszú távú hatékonyság és megbízhatóság érdekében. Általánosságban ajánlott évente legalább egyszer szakemberrel ellenőriztetni a klímát, de intenzív használat esetén akár félévente is szükség lehet karbantartásra. A karbantartás során megtisztítjuk vagy cseréljük a szűrőket, és ellenőrizzük a hűtőközeg töltést, az elektromos csatlakozásokat, valamint a kondenzvíz elvezető rendszert.

Összegzés

A cikkben összeszedtük a leggyakoribb klíma problémákat és megoldásukat, melyek között szerepel a hűtőanyag-szivárgás, a nem megfelelő klímaszerelés vagy karbantartás, elektromos vezérlés meghibásodása, érzékelő problémák, vízelvezetési problémák és hangproblémák. A cikkben továbbá tippeket adunk a megbízható klímaszerelő kiválasztásához és a karbantartás gyakoriságához.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.