Pólya Lóránt

February 16, 2023

7

perc

A klíma tisztítás és karbantartás ősi kérdése: légkondicionáló tisztítása házilag vs.  professzionális klímatisztítás

A klíma tisztítás házilag nem egyenlő egy professzionális karbantartás elvégzésével. Fontos a kültéri és a beltéri egység szakszerű, rendszeres tisztítása, melyet ingyenes kiszállással biztosítunk Budapesten, Kecskemét és Szolnok térségében is.

A klíma tisztítás és karbantartás ősi kérdése: légkondicionáló tisztítása házilag vs.  professzionális klímatisztítás

Miért fontos a klíma tisztítása?

A meleg és nedves környezet kedvez a baktériumok és gombák szaporodásának, amelyek légúti megbetegedéseket okozhatnak az emberekben, és ezért fontos, hogy a klímaberendezéseket rendszeresen tisztítsuk. Ha nem figyelünk oda a klímák tisztaságára, akkor ez nem csak az egészségünkre, hanem a klíma hatékonyságára és a pénztárcánkra is hatással lehet. Ha a klímát nem takarítjuk rendszeresen, akkor a levegő áramlása akadályozva lesz, ami csökkenti a klíma hatékonyságát, és növeli az áramfogyasztást. A beltéri és kültéri egység tisztán tartása kulcsfontosságú a klíma kiváló működése érdekében.

Büdös levegőt fúj ki a klímád? Elmagyarázzuk miért

Ha rendszeresen használjuk a klímaberendezést, akkor a kikapcsolást követően a belső egységen pára csapódik le. Ennek következtében, ha nem szárad meg megfelelően, poros lerakódás képződik a belső részekre és a ventilátorra is. Ezen a lerakódáson idővel penészgomba telepszik meg, és amikor újra bekapcsoljuk a klímát, a ventilátor kifújja a spórákat a levegőbe, ami szennyezi a belélegzett levegőt, és káros hatással lehet az emberekre és környezetre. Ha a klíma büdös levegőt fúj, akkor nagy valószínűséggel penészgomba telepedett meg benne, és szakember segítségére van szükség. A belső részek alapos karbantartása és tisztítása után a penészgomba 99,9%-ban eltávolítható. Ha hatékony eredményt szeretnél elérni, mindenképpen szakemberre kell bízni a klíma tisztítását és fertőtlenítését. Ha szükséged van karbantartásra vagy régebbi klímaberendezésed felújítására, hívd a Manó Klímát, szívesen állunk rendelkezésedre.

Milyen gyakran kell a klímát karbantartatni?

Ajánlott évente egyszer karbantartást végezni, azonban ha a klímát állandóan használjuk, mind a hűtési, mind a fűtési időszak előtt javasolt elvégezni a  tisztítást és karbantartást. Nyáron fontos ellenőrizni a kültéri egység hőcserélőjét, mivel a fák virágzása miatt szennyeződhet és eldugulhat. Ha ez megtörténik, a kompresszor teljesítménye csökken, mivel nem tudja leadni a hőt, ami többletfogyasztást jelent a villanyszámlán.

Milyen jelei vannak, hogy gázhiányos a klíma?

Minden klímaberendezés az adott gyártó által előírt gázmennyiséggel van feltöltve, amelyet az adattáblán is feltüntetnek. Ha valahol kifolyik a rendszerből a gáz, akkor a klímaberendezés hatásfoka csökken. Ebben az esetben nyomáspróbát végzünk, majd pótoljuk a hiányzó gázmennyiséget.

Klímatisztítás Budapest: mennyi ideig tart, mire számítsak?

Egy alapos és átfogó karbantartás és tisztítás általában 30-40 percet vesz igénybe, hacsak más probléma nem merül fel. A folyamat magában foglalja a beltéri egység burkolatának és szűrőbetétjeinek megtisztítását és fertőtlenítését, valamint a többi alkatrész, például a ventilátor, a terelőlapátok, a légcsatorna, a kondenzvíztálca és a kondenzvízelvezető ellenőrzését és tisztítását. A csatlakozók, szigetelések és elektromos bekötések is ellenőrzésre kerülnek, majd a fertőtlenített részegységek összeszerelése után külön figyelmet fordítunk a kültéri egységre is.

Hogyan zajlik a légkondi tisztítás?

A klímaberendezések rendszeres karbantartása elengedhetetlen az optimális működés és a hosszú élettartam érdekében. A karbantartási folyamat során általában eltávolítjuk a beltéri egység burkolatát és szűrőjét, majd gombaölővel kezeljük a hőcserélőt. A klímaberendezést bekapcsoljuk, majd hűtés üzemmódba kapcsolva alacsony hőmérsékletre állítva üzemeltetjük, hogy az egész rendszert átjárja a vegyszer. A szűrők tisztítása és visszaállítása a helyükre, valamint a kültéri egység nagynyomású vízsugárral való tisztítása általában a karbantartás része. A ventilátor járókerekének tisztítása is szükségessé válhat. Az alapos, szakember által végzett karbantartás segít meghosszabbítani a klíma élettartamát, csökkenti az energiaveszteséget, és megbízható működést biztosít. A karbantartási időpontot célszerű a szezon előttre időzíteni, mert a klímaberendezések nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a nyári hónapokban (fűtésre használt klmía esetén pedig a téli hónapokban is).

Fontos hogy szakember végezze a klíma tisztítását vagy elég ha házilag megoldjuk?

A hatékony légkondicionáló tisztításhoz szükséges speciális eszközök magukban foglalják az ipari vegyszereket, tisztítószereket, fertőtlenítőszereket és nagynyomású berendezéseket, melyek nem érhetők el a szupermarketekben. Ezért ajánlott szakember segítségét kérni, hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat és a kórokozók jelenlétét a helyiségben. Az otthoni tisztítási folyamatok, amikor csak a szűrőt takarítjuk, nem elegendőek, mert a légkondicionáló valójában a helyiségben lévő levegőt forgatja vissza, így magába szívva a szennyeződéseket. A rossz szagok és a levegőminőség romlása komoly légúti problémákat okozhat, mint például allergia, asztma vagy legionella fertőzés. A legionella egy olyan baktérium, amely halálos tüdőgyulladást okozhat, és megfelelő szakmai szintű tisztítással lehet csak elkerülni. Az interneten található laikus videók nem elegendőek a hatékony karbantartáshoz, ezért szakemberre van szükség, aki minden egyes tisztítást dokumentálva végzi el. Ezeken felül a garanciális problémák elkerülése érdekében is ajánlott szakembereinkhez fordulni a tisztítással, karbantartással.

Klímaszerelés Szolnok: csöpög, kattog, nem működik? Jövünk!

Ki jogosult elvégezni a klímaszerelés Szolnok térségében felmerülő eseteit? A klímaberendezések F-gázokkal vannak feltöltve, amelyek káros hatást gyakorolnak a környezetre, ha kiszivárognak. Ennek megfelelően egy nemzetközi egyezmény előírja, hogy csak olyan szakember szerelheti a klímákat, aki rendelkezik az F-gázok azonosítására szolgáló engedéllyel. Az F-gázok azonosítószámát a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság állítja ki az ellenőrzött és regisztrált klímaszerelők számára.

Cégünk és munkatársaink mindegyike hivatalosan engedélyezett klímaszerelő, akik rendelkeznek minden szükséges engedéllyel a munkájuk elvégzéséhez, figyelembe véve a jogi előírásokat is. Emellett széles szakmai tapasztalattal rendelkezünk, és garantáljuk, hogy az általunk telepített és kezelt klímaberendezések szakmai szempontból a legjobb kezekben vannak. Hívj minket bizalommal, hiszen a Szolnok és térségében lévő klíma berendezés tisztítását rövid határidő mellett, ingyenes kiszállással vállaljuk.

Klímaszerelés Kecskemét: helyben vagyunk, azonnal javítjuk is a légkondit

Tudjuk, hogy a klíma rendszeres tisztítása elengedhetetlen, és mivel a klímaberendezések rendkívül összetettek, ezért mindig csak szakszerű beavatkozást javasolt eszközölni rajtuk, másképp a készülék meghibásodhat. Mivel a klíma jelentős befektetés, fontos, hogy gondoskodjunk róla, és megóvjuk, hogy sok éven át megbízhatóan működjön.

A klímatisztítás szintén speciális szakértelmet igényel, és a berendezés összes egységét alaposan meg kell tisztítani. Ha a szennyeződések lerakódnak a készüléken, az idővel meghibásodáshoz vezethet, és az ilyen típusú problémák nem mindig javíthatóak. Ne kockáztasd klímád sorsát, hívjd a klímaszerelés Kecskemét környéki nagymestereit, a Manó Klímát. Vállaljuk a klímaberendezékek garanciális tisztítását nem csak Kecskeméten, hanem annak vonzáskörzetében is.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.