Pólya Lóránt

March 6, 2024

7

perc

Teljes útmutató: DIY klíma tisztítás házilag, szakember nélkül

Klíma tisztítás házilag lépésekben, szakember nélkül. Házilag is elvégezhető, spórolj időt és pénzt a DIY útmutatónkkal!

Teljes útmutató: DIY klíma tisztítás házilag, szakember nélkül

A légkondicionálód karbantartása elengedhetetlen a legjobb teljesítmény és hosszú élettartam érdekében. A klíma tisztítás házilag is elvégezhető, főként ha már van egy kis tapasztalatod a barkács világban és elektromos eszközökkel is biztonságosan tudsz bánni.  Ebben a részletes útmutatóban végigvezetünk a légkondi tisztítás lépésein, hogy a klíma rendszeres tisztítása ne okozzon gondot szakember igénybevétele nélkül sem.

1. A tisztítás előkészítése avagy a légkondicionáló szárítása

Mielőtt bárminek nekilátnánk, áramtalanítsuk a készüléket. Egy elektromos berendezésről van szó, aminek a belsejében fogunk műveleteket végrehajtani, ha a klíma tisztítása házilag a cél. Első a biztonság. Kezdd azzal, hogy a készüléket ventillátor üzemmódra kapcsolod, és 30-40 percig futtatod. Ez a folyamat eltávolítja a készülékben felgyülemlett felesleges nedvességet, előkészítve a tisztításhoz.

Gyakori hibák, amiket el kell kerülni:

 • A ventillátor túl hosszú ideig történő használata: A túl hosszú szárítási idő feleslegesen megterhelheti a rendszert, különösen az idősebb modelleknél.
 • A páratartalom szintjének figyelmen kívül hagyása: Magas páratartalmú területeken további időre lehet szükség a nedvesség hatékony eltávolításához.

2. A klímatisztítás következő lépése a légkondi előlap kinyitása

Ehhez hozzá kell férned a split légkondicionáló beltéri egységének belső alkatrészeihez az előlap óvatos eltávolításával. Ez általában csavarok kicsavarozásával történik.

Szakember nélkül tisztítod a klímát? Ezekre figyelj:

 • Többet ügyességgel, mint erővel: Ha túl nagy erővel próbálod lefeszíteni az előlapot, akkor eltörhet a beltéri egység burkolata. Különösen olyan márkák modelleinél, mint az LG és a Samsung, amelyek érzékeny klipszeikről ismertek. Inkább nézd meg a berendezés használati utasításában, hogy hogyan kell hozzáférni a klíma belsejében lévő alkatrészekhez.
 • Elveszett és összekeveredett csavarok: A kicsavarozás során jegyezd meg az alkatrészeket és hogy melyik csavar honnan jött ki. Ne feledd, hogy a végén az összeszerelés is hozzátartozik a feladathoz.

3. A légszűrők tisztítása

Büdös légszűrőt fogó férfi aki klíma tisztítást végez

Ellenőrizd a légszűrőket, amik a levegőben szálló por kiszűrésére szolgálnak. Ha felhalmozódott rajtuk a por, vedd ki és alaposan mosd meg őket vízzel. Makacs szennyeződés esetén fontolóra veheted egy enyhe mosószer vagy folyékony szappan használatát. Fontos, hogy a porszűrőt teljesen hagyd megszáradni, mielőtt visszaszerelnéd.

Gyakori hibák, amiket el kell kerülni a klíma tisztítása során:

 • Vízhőmérséklet: Túl forró víz használata eldeformálhatja a szűrőket, különösen bizonyos Daikin és Mitsubishi modelleknél, amelyek érzékeny anyagokat használnak.
 • Erős tisztítószerek használata: Néhány szűrőn védőbevonat van, amelyet az erős tisztítószerek károsíthatnak.

4. A klíma lamellák tisztítása

Klíma lamellák tisztítása

Használj levegőfúvót vagy kompresszort a por és törmelék eltávolításához az AC lamelláiról. Ügyelj arra, hogy a fúvót függőlegesen mozgasd, hogy ne okozz kárt a lamellákban. Ez a lépés jelentősen javítja a légkondicionálód hűtési hatékonyságát.

Klímatisztítás házilag - gyakori hibák:

 • A lamellák hajlítása: figyelj arra, hogy alacsony nyomással használd a levegőfúvót és ne tegyél kárt az érzékeny lamellákban. Ha ezek elhajlanak vagy megrongálódnak, az jelentősen ronthatja a klímaberendezés hatékonyságát.
 • Védőfelszerelés hiánya: Mindig viselj védőszemüveget és maszkot, hogy védd magad a szálló részecskék (por, vírusok és baktériumok) belélegzésétől.

5. Légkondicionáló tisztítószer használata

Légkondi tisztító spray-t alkalmazó férfi

A tisztaság és szageltávolítás fokozása érdekében fontold meg egy klímatisztító spray használatát. Ez a vegyszer segít abban, hogy a berendezés belsejében felgyülemlett szennyeződésektől (például vírusok, baktériumok és gombák, amelyek emberi szervezetbe jutva légúti megbetegedéseket okoznak) megtisztítsuk a készüléket. Kövesd a gyártó utasításait a tisztítószer egyenletes alkalmazásához a készülék alkatrészein.

Amire figyelni kell a karbantartás során:

 • Kémiai érzékenység: Mielőtt alkalmaznád a klímatisztító spray-t, győződj meg róla, hogy a szoba jól szellőzik, hogy elkerüld a gőzök belélegzését, különösen a specifikus kémiai vegyszereket tartalmazó termékek esetén.
 • Túlzott alkalmazás: Túl sok tisztítószer használata maradványokat hagyhat a klíma berendezés belsejében, amelyek vonzzák a port, ellentétesen hatva a tisztítási folyamatra.

6. Szereld újra össze a légkondit. Fontos a klíma tesztelése is

Óvatosan szereld össze újra a légkondicionáló egységet, ügyelve arra, hogy minden alkatrész biztosan a helyén legyen. Töröld le a légkondicionáló külső részét egy ronggyal. Csatlakoztasd be a kábelét, állítsd a maximális hűtésre, és futtasd 15-30 percig, hogy aktiválódjon az öntisztító funkció.

Lehetséges komplikációk:

 • Nem megfelelő illeszkedés: Győződj meg róla, hogy minden alkatrész pontosan illeszkedik. Ha a panelek nem megfelelően vannak visszahelyezve, szivárgások fordulhatnak elő. Különféle klímák esetében ez eltérű mértékű problémához vezethet.

7. A külső egység ellenőrzése és kültéri klíma tisztítás

Klíma külső egységének tisztítása házilag

Bizony a légkondicionáló tisztítása házilag a kültéri egységre is vonatkozik. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan férj hozzá a 6. emeleti ablak mellett lévő dobozhoz, pláne szakszerűen. Ha inkább nem vállalod a kényelmetlenséget, akkor bízhatod a klíma tisztítását szakemberre is.

Ha viszont nekilátsz, vizsgáld meg a külső egységet, hogy van-e rajta felgyülemlett törmelék vagy por. Szükség esetén használj fúvót a külső felületek tisztításához. Azonban, ha a közelmúltbeli esőzések hatékonyan megtisztították az egységet, további tisztításra lehet, hogy nincs szükség.

Gyakori hibák, amiket el kell kerülni:

 • A növényzet figyelmen kívül hagyása: Győződj meg róla, hogy a kültéri egység nincs érintkezésben semmilyen növényzettel. Ellenkező esetben ezek a növények (pl. borostyán) csökkenthetik a légáramlást és a hatékonyságot.
 • Víznyomás: A magas nyomás károsíthatja a kondenzátor lamelláit.

Zárszó

A rendszeres karbantartás kulcsfontosságú a légkondicionáló egység élettartamának és hatékonyságának meghosszabbításához. Ezeket a részletes lépéseket követve magabiztosan végezheted el a légkondicionálód szervizelését otthon, szakember segítsége nélkül, időt és pénzt megtakarítva a folyamat során. Nincs kedved bajlódni vele? Netán nem érzed magad kellően magabiztosnak, hogy biztonságosan tudnád végrehajtani? Semmi gond, mi szívesen rendelkezésedre állunk a megfelelő tisztítás és karbantartás elvégzésére.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.