Hőszivattyú szerelés

Vissza az összes bejegyzéshez

Pólya Lóránt

February 19, 2023

8

perc

Fűtés hőszivattyúval: mik az előnyei és hátrányai, mennyi a hőszivattyús fűtés ára?

Cikkünkből megtudhatod, hogy mik a hőszivattyús fűtés legfontosabb előnyei illetve hátrányai, mennyibe kerül a berendezés telepítése és várhatóan hány év alatt térül meg a befektetés.

Fűtés hőszivattyúval: mik az előnyei és hátrányai, mennyi a hőszivattyús fűtés ára?

A hőszivattyús fűtés megoldásával jelentősen csökkenthető a lakás rezsi költsége, ha megfelelő napelemes rendszerrel működtetjük a szivattyút. Ezzel a technológiával a fűtést és a használati melegvíz ellátást egyaránt megoldhatjuk. Természetesen ennek a megoldásnak is van költsége, amely magában foglalja a rendszer beszerzését, telepítését és kiépítését. Olvass tovább és tudd meg cikkünkből, hogy mi a hőszivattyús rendszerek legfontosabb előnyei illetve hátrányai, mennyibe kerül a berendezés telepítése és várhatóan hány év alatt térül meg a befektetés.

A hőszivattyúval való fűtés előnyei

A hőszivattyús fűtési rendszer számos előnnyel jár, amelyeket érdemes áttekinteni, ha azon gondolkodunk, hogy energiát váltunk és a geotermikus erőkre alapozzuk fűtésünket. Az alábbiakban felsoroljuk a konkrét előnyöket:

 • Hatékonyság: A hőszivattyú általában hatékonyabb, mint más fűtési rendszerek, mivel a működéséhez szükséges energia többszörösét tudja kinyerni a környezetből, és bizonyos berendezések hatásfoka akár az 500%-ot is elérheti, mivel akár 4 kWh hőenergiát is nyerhetünk 1 kWh energia felhasználásával!
 • Gazdaságos: A hőszivattyús rendszer kiépítésekor nem szükséges kémény, fűtőanyag-tároló vagy gázbekötés, és a működése sokkal gazdaságosabb, mint a klímaberendezés és a melegvíz-előállító rendszerek. Hosszú távon ez jelentős megtakarítást eredményezhet.
 • Sokoldalú: A hőszivattyús fűtés rendszerével nem csak fűtési, hanem melegvíz-ellátási igényeinket is kielégíthetjük.
 • Értéknövelő: Az ilyen fűtési rendszer telepítése növelheti az ingatlan értékét, mivel környezetbarát, ezáltal egy esetleges későbbi eladáskor jelentős megtérülést eredményezhet.
 • Biztonságos: A hőszivattyús rendszer nem okoz szénmonoxid-mérgezést vagy robbanást, így biztonságosan használható.
 • Környezetbarát:  Ez a megoldás megújuló, zöld energiát használ, így a fűtőrendszer szén-dioxid kibocsátása minimális. Ezért a környezetbarát megoldással fűthetjük otthonunkat anélkül, hogy fákat kellene kivágni, szenet vagy földgázt égetni.
 • Független: A hőszivattyús rendszer használatával jóval függetlenebbek lehetünk a szolgáltatók áraitól, mivel javarészt saját magunk termeljük meg a szükséges energiát. Ha a háztetőre telepített napelemek biztosítják a hőszivattyú működését, akkor a fűtési költségek szinte teljesen megszűnnek, csak a karbantartási költségeket kell kifizetnünk.
 • Kényelmes: A hőszivattyús rendszer mindig halk, és az elindítása egy gombnyomással történik, így bárki könnyen használhatja.
 • Támogatott: Az állam támogatást nyújt a hőszivattyús rendszer kiépítéséhez, így az ezzel járó költségek csökkenthetők. Ráadásul kedvezményes elektromos áramtarifát (például H vagy GEO) is igénybe vehetünk.

Mik a hőszivattyús fűtés hátrányai?

Az alábbiakban ismertetjük, hogy a hőszivattyús fűtési rendszerrel kapcsolatban milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, mint esetleges hátrányokat:

 • Áramfogyasztás: Ahhoz, hogy a hőszivattyú működjön, áramra van szüksége, aminek a termelése és szállítása környezetszennyező hatással jár, ezért fontos mérlegelni ezt az aspektust is.
 • Költségek: A hőszivattyús rendszer kiépítése magas költséggel jár, és általában 8 év alatt térül meg. Azonban a hosszú távú megtakarítások és az értéknövekedés miatt a befektetés hosszú távon megtérülő lehetőség lehet. Az energiaválság előtt csak akkor érte meg a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése, ha új házat építettünk vagy teljesen átalakítottuk a meglévő épületet. Manapság azonban megfontolandó lehet egyéb esetekben is.

Mikor működik hatékonyan a hőszivattyús klíma?

Az hatékony hőszivattyús fűtés feltétele, hogy a házba nagy felületű fűtőtesteket építsünk be, például padló-, falfűtést vagy mennyezetfűtést. A megfelelő szigetelés és modern, jól szigetelő nyílászárók is elengedhetetlenek. A nagy felületű hőleadók szükségesek, mert a hőszivattyúval nem melegítjük fel olyan magas hőmérsékletre a fűtőközeget, mint például gázzal vagy biomasszával fűtve.

Hőszivattyú ár: a készülék, a telepítés és a hőszivattyús fűtés ára

Mivel az anyag- és munkadíj költségei folyamatosan változnak, csak nagy vonalakban lehet árakat megadni. 2022-es árakon számolva egy hőszivattyúval működő fűtésrendszer beszerelése kiegészítőkkel együtt körülbelül 2,5-3 millió forintba kerül, azonban a fűtésrendszer kiépítésére még további 4-5 millió forintot kell számítani, ha egy jól szigetelt, 120 négyzetméteres, megfelelő nyílászárókkal rendelkező családi házat szeretnénk felszerelni. Egy padlófűtéses levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszer kialakítása körülbelül 4,3 millió forintba kerül, míg ha mennyezeti fűtés-hűtést és padlótemperálást szeretnénk, akkor körülbelül 5,6 millió forintba kerülhet a rendszer kiépítése. Ezen felül érdemes elgondolkodni napelemes rendszer telepítésén is, mivel ha napelemek szolgáltatják az áramot a hőszivattyús rendszerhez, akkor rengeteget spórolhatunk a rezsiköltségeken.

Mennyi idő alatt térül meg a hőszivattyús fűtési rendszer költsége?

Az új építésű házakban a hőszivattyús fűtés átlagosan 2-3 év alatt térül meg, míg régebbi épületeknél a megtérülési idő várhatóan meghaladja ezt, kb. 9-10 évvel számolhatunk. Ha viszont a jelenleg is tapasztalható energiaár-növekedést is figyelembe vesszük, akkor ez az idő is lecsökkent 6-7 évre.

További tényező, hogy honnan vesszük az áramot a hőszivattyúk működtetéséhez. Ha a napelem-hőszivattyú kombinációt választjuk, az verhetetlen rezsi számlákat tud produkálni. A napelemes rendszerek megtérülése korábban átlagosan 7-9 év volt, de a jelentős energiaár-növekedés miatt ez ma már csak 4-5 év. Az áramszolgáltatást napelemes rendszerrel és a fűtést hőszivattyúval megoldva, magánszemélyként vagy vállalkozóként jelentős megtakarításokat érhetünk el a rezsiköltségeken.

Hőszivattyús fűtést választani akkor éri meg, ha kedvezményes tarifával (H-tarifa) működtetjük a szivattyút. Ettől még jobban járunk, ha napelemes rendszer segítségével állítjuk elő az áramot a hőszivattyú működéséhez. A hőszivattyús fűtéssel növekszik az ingatlanunk értéke és az épület környezetbarát működése miatt javul az energiahatékonysági besorolása is. Így egy befektetéssel kényelmes, környezetbarát fűtést érhetünk el, a fűtőenergiát pedig gyakorlatilag "ingyen" kapjuk. Ezen túlmenően, ha az ingatlan eladását tervezzük a jövőben, az otthonunk nagyobb értéket képviselhet.

Hány féle hőszivattyús rendszer létezik?

A lakossági szektorban többféle hőszivattyús rendszer van, amelyek különböző hőforrásokból nyerik a hőenergiát. Az egyik legelterjedtebb rendszer Magyarországon a levegő-víz hőszivattyú, amely a külső levegőből vonja el a hőt, hasonlóan a klímához. A víz-víz nyitott rendszer a hőenergiát a talajvízből, mesterséges tóból, vagy termálvízből nyeri ki. A talajhő-víz rendszer zárt rendszerű hőhordozó közeg segítségével használja ki a felszínközeli talajrétegek hőkapacitását. A geotermális hőszivattyú pedig a Föld mélyén zajló atommaghasadásos tevékenységből áramló földhőt hasznosítja, és a zárt rendszerű fúrt szonda hossza lehetővé teszi a nagyon hatékony fűtési rendszert. Ugyanakkor, hűtésre csak korlátozottan vagy egyáltalán nem használható.

Hogyan válasszunk hőszivattyút?

Ahhoz, hogy megfelelő fűtési rendszert válasszunk otthonunkba, érdemes kikérni a Manó Klíma szakembereinek tanácsát, mivel mi figyelembe vesszük az ingatlan helyspecifikus adottságait, és ezek alapján végezzük a kalkulációkat. A Manó Klíma független, őszinte és szakmailag hiteles képet tud nyújtani neked arról, hogy megéri-e számodra a hőszivattyú rendszer, és előre láthatólag meg fog-e térülni a befektetés. Keress fel bennünket, és mi ingyenesen felmérjük a lehetőségeidet.

A szerzőről

Pólya Lóránt

Pólya Lóránt

Villanyszerelőként kezdtem a pályafutásom. Miután kitanultam a szakmát és sok tapasztalatot szereztem benne, eldöntöttem, hogy a klímaszereléssel is szeretnék foglalkozni.

További bejegyzések ebben a kategóriában

Az "Elfogadom" gombra kattintva elfogadod, hogy a weboldalunk cookie-kat használ a böngészési élmény javítása, és a marketing célú mérések érdekében.